Agris.cz - agrární portál

Suchá nádrž na Chrudimsku pojme stoletou vodu: Postavily ji Lesy ČR

14. 1. 2021 | Lesy České republiky, s. p.

Hradec Králové, 13. ledna 2021 – Nad Počátky, místní částí města Seč na Chrudimsku v Pardubickém kraji, postavily Lesy ČR poldr, suchou nádrž, která zadrží i stoletou vodu. V intravilánu zvětšily kapacitu Počáteckého potoka, který se opakované vyléval ze břehů a poškozoval silnici i nedaleké domy. Stavba za 21,5 milionů korun skončila prosincovou kolaudací.

Práce začaly v březnu 2019. Vodohospodáři z Lesů ČR postavili suchou nádrž se 158metrovou zemní sypanou hrází širokou čtyři metry a vysokou 8,2 metry, která při povodni zadrží až 53 300 m3 vody. „Pokud se do nádrže dostane stoletá voda, zadrží ji a korytem potoka proteče maximálně voda desetiletá. Stavbu nakonec prověřila i loňská povodeň na přelomu června a července,“ řekl Ludvík Řičář, vodohospodářský náměstek oblastního ředitele pro východní Čechy.

Vodohospodáři navýšili kapacitu koryta toku, ale kvůli majetkovým vztahům se bohužel nedaly upravit všechny úseky v intravilánu obce.  Přesto by měla opatření obci zásadně při velké vodě pomoci. Pod hrází je také nový brod a kolem poldru rostou nedávno vysazené stromy. Město Seč zároveň zvětšilo kapacitu obecního mostku, u kterého se tok opakovaně při větší vodě vzdouval. V zátopě suché nádrže vzniklo meandrující koryto včetně několika tůní pro vodomilné rostliny a živočichy. Vše po konzultaci se Správou CHKO Železné hory. Provoz nádrže vodohospodáři monitorují a podle klimatických podmínek v dalších letech se uvažuje také o vystavění objektu pro manipulaci s vodou, aby bylo možné odtoky regulovat, případně vytvořit částečnou zátopu nádrže.Projekt spolufinancovalo Ministerstvo zemědělství ČR z programu „Podpora prevence před povodněmi IV“.O všech vodohospodářských projektech Lesů ČR se dočtete na www.vracimevodulesu.cz.

Kontakt: Eva Jouklová – tisková mluvčí; Lesy ČR, s.p; +420 725 257 900; eva.jouklova@lesycr.cz


Zdroj: Lesy České republiky, s. p., 14. 1. 2021





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 19:27