Agris.cz - agrární portál

Vědci ve Finsku vyvíjejí vakcínu proti covidu pro zvířata

13. 1. 2021 | ČTK

Tým vědců na Helsinské univerzitě vyvíjí očkovací látku, která má před onemocněním covid-19 ochránit chovná zvířata, jako jsou norci. Informovala o tom agentura DPA s odvoláním na finský svaz chovatelů kožešinových zvířat Fifur. Cílem je zabránit rozšíření koronavirové infekce na finských farmách, ale i mezi volně žijícími živočichy.

Fáze testů vakcíny potrvá zřejmě několik měsíců. Podle svazu Fifur naočkovat zvířata bude znamenat ochranu pro ně i pro lidi, kteří se o ně starají.

DPA uvádí, že na žádné z finských farem se doposud případ koronaviru nevyskytl. Jiná situace je v Dánsku, které se kvůli nákaze u norků a obavám z možných dopadů na člověka rozhodlo utratit více než 15 milionů zvířat. Jejich chov bude muset také s letošním rokem skončit. Koronavirus zasáhl rovněž farmy v Nizozemsku.

Svoji vlastní vakcínu pro zvířata vyvíjí také Rusko. K dispozici má být koncem tohoto měsíce, uvedl šéf ruského úřadu Rosselchoznadzor Sergej Dankvert v prosincovém vydání jednoho odborného časopisu. Zájem o ni prý projevily Spojené státy, Evropská unie a Singapur.

hab šeb


Zdroj: ČTK, 13. 1. 2021





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 18:00