Agris.cz - agrární portál

Pivovaru Zubr loni klesl prodej sudového piva o 60 mil. Kč

13. 1. 2021 | ČTK

Pivovar Zubr loni kvůli pandemii koronaviru a uzavření restaurací zaznamenal propad tržeb z prodeje sudového piva o 60 milionů korun. Zvýšený prodej baleného piva v maloobchodní síti nahradil výrazný pokles odbytu sudového piva pouze z jedné třetiny. ČTK to dnes řekl ředitel Pivovaru Zubr Tomáš Pluháček.

"Obor gastroslužeb včetně výrobců nápojů a zejména piva patří k nejvíce postiženým celé koronavirové krize. Pivovarníci doplácí na nepřehledné vyhlašování a následné rušení restrikcí a znemožnění podnikání. Stejně jako na jaře při uzavření restaurací, tak i v listopadu prodej čepovaného piva klesl v podstatě na nulu," uvedl Pluháček.

Tuzemské pivovary podle Českého svazu pivovarů a sladoven mají za celý rok 2020 propad tržeb kvůli pandemii v řádu desítek procent. Největší výrobci avizovali pokles mezi 20 a 40 procenty, nejmenší i o více než 50 procent, uvedl již dříve svaz. V současnosti jsou zavřené restaurace a hotely kvůli vládním restrikcím k omezení šíření koronaviru. V provozu mohou mít pouze výdejní okénko.

Opatření zavedená kvůli pandemii koronaviru jsou podle Pluháčka likvidační nejen pro majitele restaurací. Do složité situace se dostaly také pivovary. "Navíc na rozdíl od jiných oborů nemáme žádnou speciální podporu. Jediný program, na který dosáhneme, je Antivirus B, a to je nedostatečné," upozornil Pluháček.

Pivovar Zubr musel loni podle Pluháčka zavést razantní úsporná opatření, aby situaci ustál a udržel si zaměstnance. "Snažíme se být ve výrobě maximálně flexibilní a přizpůsobit se situaci, rozšiřovat obchodní síť, dojednávat nové spolupráce s obchodními řetězci a přicházet s novými prodejními kanály. Nicméně nejistota ohledně budoucí podoby vládních opatření a restrikcí je v podnikání ta nejhorší okolnost," podotkl.

Pivovar Zubr předloni uvařil 255.000 hektolitrů piva, z toho 60 procent směřovalo do sudů. Stejný výstav vykázal i v předchozích třech letech. Loňskou produkci zatím nezveřejnil. Pluháček loni v listopadu ČTK řekl, že za celý rok 2020 přerovský pivovar kvůli uzavření restaurací očekává více něž pětinový pokles prodeje piva.

Pluháček s poukazem na statistiky Českého svazu pivovarů a sladoven upozornil, že výstav sudového piva tuzemských pivovarů loni v listopadu meziročně klesl o více než 85 procent. Celkový výstav piva byl pak loni v listopadu o 18 procent nižší než ve stejném měsíci roku 2019. Růst byl zaznamenán u prodeje piva v lahvích a plechovkách zhruba o 15 procent, to ale celkový propad odbytu podle Pluháčka nezastavilo.

beh hj


Zdroj: ČTK, 13. 1. 2021





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 09:56