Agris.cz - agrární portál

IEA: Globální emise oxidu uhličitého loni klesly o sedm procent

12. 1. 2021 | ceskenoviny.cz

Celosvětové emise oxidu uhličitého se v loňském roce v důsledku pandemie covidu-19 snížily o sedm procent a vrátily se na úrovně z období před deseti lety. Uvedl to podle agentury Reuters šéf Mezinárodní agentury pro energii (IEA) Fatih Birol. Varoval však, že globální emise se opět začnou zvyšovat, pokud proti tomu vlády nepodniknou rychlá opatření.

Negativní hospodářské dopady koronavirové krize již polevují a prvotní údaje podle Birola "potvrzují naše obavy, že globální emise by v roce 2021 měly oživit". Například v Číně, která je druhou největší ekonomikou světa, již podle IEA emise překonaly úrovně z období před příchodem koronavirové krize.

IEA nicméně věří, že nedávné přísliby průmyslových zemí a změna na prezidentském postu ve Spojených států by mohly vést k zásadnímu zlepšení situace. Nově zvolený prezident Joe Biden slibuje, že USA se po jeho nástupu do funkce znovu připojí k pařížské klimatické dohodě z roku 2015.

"Letošní rok bude klíčový," uvedl Birol. Upozornil, že řada velkých ekonomik se v posledních měsících zavázala k dosažení nulových emisí do poloviny tohoto století. "Jsem si jistý, že nová administrativa USA se k této skupině zemí připojí," dodal.

 Autor: ČTK 


Zdroj: ceskenoviny.cz, 12. 1. 2021





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.04.2024 23:56