Agris.cz - agrární portál

Budvar chystá novou plechovkou linku a varnu

8. 1. 2021 | ČTK

Budějovický Budvar letos investuje zhruba 500 milionů korun, podobně jako loni. Plánuje novou linku na stáčení piva do plechovek, protože prodeje v těchto baleních rychle rostou. Koncem roku zřejmě začne stavět novou varnu, dokončí také kapacity hlavního kvašení. ČTK to řekl ředitel Budvaru Petr Dvořák.

"Pojedeme hodně podobně v celkových investicích jako v loňském roce. Budeme dokončovat rozšíření kapacity hlavního kvašení, tam se dostaneme na finální úroveň, kterou jsme chtěli. Už bychom měli mít dokončenou projektovou dokumentaci a ke konci roku rozjet stavbu varny," řekl Dvořák.

Národní podnik loni prodal kvůli dopadům koronaviru víc baleného piva a méně sudového. Uspíšil proto plán a investuje do nové plechovkové linky. V roce 2019 prodal v plechu přes pětinu piva, zhruba 370.000 hektolitrů.

"Potřebujeme větší kapacitu. S největší pravděpodobností nahradí nová linka tu nynější. Plech je jedno z nejrychleji rostoucích balení, zhruba meziročně o deset procent. Podobným tempem nám loni rostly lahve," řekl ředitel.

Budvar má tři linky na stáčení do lahví. Kvůli tomu, že loni stouply prodeje baleného piva, řešil Budvar problém s přepravkami: na konci letní sezony mu již scházely, musel přikoupit další.

Až pivovar v roce 2022 dokončí rozvojový plán z roku 2015, který obsahuje investice za 2,5 miliardy Kč, možný roční výstav stoupne na 2,25 milionu hektolitrů. Budvar za poslední roky postavil nové logistické centrum s kapacitou téměř 20.000 paletových míst, které odbaví dvakrát víc kamionů než dřív. Nové jsou také stáčírna lahví a ležácké tanky.

Budvar měl v roce 2019 rekordní čistý obrat tři miliardy Kč a zisk po zdanění 278 milionů. Pivovar se 670 zaměstnanci předloni uvařil rekordních 1,679 milionu hektolitrů. Za loňský rok čeká meziročně podobné tržby. V roce 2019 vyvezl do téměř 80 zemí rekordních 1,15 milionu hektolitrů. Na export šlo téměř 69 procent prodaného piva. Mezi pět největších odbytišť patřily Německo, Polsko, Slovensko, Rusko a Velká Británie.

Václav Koblenc dr


Zdroj: ČTK, 8. 1. 2021





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 23.04.2024 19:13