Agris.cz - agrární portál

Opatření proti suchu budou moci být od 1.ledna větší

3. 1. 2021 | ČTK

Vodohospodářská opatření sloužící k ochraně před suchem se budou moci dělat ve více na sebe navazujících katastrálních územích. Od 1. ledna vstupuje v účinnost novela zákona o pozemkových úpravách, kterou připravilo ministerstvo zemědělství. Podle ministra Miroslava Tomana (ČSSD) je hlavním cílem novely umožnit uspořádat pozemky tak, aby byla obnovena ekologická stabilita krajiny.

"Současně s tím bude možné také realizovat například vodohospodářská a protierozní opatření nebo krajinné prvky, která k této obnově budou sloužit," řekl Toman ČTK. Změny zákona podle něj lépe umožní vyrovnat se s klimatickými a hydrologickými extrémy jako jsou sucho nebo povodně.

Nad propojením úprav bude dohlížet ústředí Státního pozemkového úřadu. "Ústředí posoudí a vyhodnotí v kontextu s regionálními potřebami a průzkumy terénu důvodnost a účelnost spojení více celých katastrálních území do obvodu pozemkových úprav," uvádí se v novele.

Pokud obec po dokončení společných zařízení získá státní majetek, nesmí jej prodat soukromníkovi bez souhlasu ústředí. "Současně s podáním návrhu na vklad vlastnického práva na základě smlouvy o bezúplatném převodu pozemku na obec požádá ústředí o zápis poznámky o zákazu zcizení," dodává novela.

Změna klimatu v budoucnu ještě více ovlivní i ČR. Například podle dřívějšího vyjádření Zdeňka Žaluda z Mendelovy univerzity v Brně bude přibývat období sucha a tropických dní. Kromě sucha se ale Češi podle něj musí připravit i na častější extrémní dešťové srážky, krupobití, povodně či vichřice. Častější budou tropické dny. Zatímco nyní jich na jižní Moravě meteorologové ročně evidují v průměru deset až 15, do roku 2050 jejich mělo být 35.


Zdroj: ČTK, 3. 1. 2021





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 25.04.2024 13:44