Agris.cz - agrární portál

Na Děčínsku veterináři usmrtí přes 40.000 nosnic kvůli salmonele

17. 12. 2020 | ceskenoviny.cz

V Jánské na Děčínsku v pobočce společnosti Proagro Nymburk se objevila v jedné z hal s nosnicemi salmonela. Státní veterinární správa proto dnes začala s likvidací 40.800 nosnic. Dnes usmrtila asi polovinu, pokračovat bude ve čtvrtek. ČTK to řekl ředitel Krajské veterinární správy Petr Pilous. Jde zhruba o 45 týdnů starou drůbež, nové nosnice společnost po dezinfekci haly nasadí nejspíš za víc než 15 týdnů, řekl dnes ČTK za firmu Zdeněk Mlázovský, který počítá se ztrátami na tržbách okolo deseti milionů korun.

"Našel se tam jeden pozitivní vzorek v prachu," uvedl Mlázovský. Proto je podle něj nutné slepice zlikvidovat a vejce, která snesly, je nutné tepelně zpracovat. Jinak by lidem hrozily zdravotní problémy, průjem, časté zvracení a horečky.

Pilous uvedl, že slepice lze po porážce a po tepelné úpravě ve speciálním režimu například v konzervách konzumovat. Podle Mlázovského trvá odchyt drůbeže v takovém počtu zhruba tři až čtyři hodiny, k porážce musejí být dopraveny do šesti hodin od nakládky. Jatka jsou například v Uherském Hradišti, tedy asi pět hodin od Jánské. Slepice budou usmrceny oxidem uhličitým. Po odvozu slepic do kafilerie se hala vydezinfikuje.

Na místě dnes byli podle Pilouse pracovníci z Hradce Králové a Brna, kteří museli drůbež pochytat a přenést do uspávacích kontejnerů, zásah bude ve čtvrtek pokračovat. "Ráno v pět nastupují, dnes odvezli asi čtyři kontejnery," uvedl Pilous s tím, že šlo o zhruba polovinu nosnic. Odchyt i utracení se obešly bez problémů. "Žádná technická závada nebyla, což někdy se stává, když se pracuje s kysličníkem uhličitým, protože dochází k zamrzání ventilů, tady mají vyhřívané ventily," dodal ředitel.

Děčínský chov je v jedné z poboček firmy, která má střediska pro produkci vajec ještě v Opatovicích u Rajhradu a v Hradištku na Kolínsku. V okrese Nymburk vlastní drůbežárnu v Dlouhopolsku na výkrm brojlerů, uvádí na svém webu.

Ve firmě Proagro Nymburk působí podnikatel Bohuslav Kohout. Jeho firmě Maso Jičín povolil na začátku prosince Úřad pro ochranu hospodářské soutěže odkup firem Druko Střížov a Česká vejce CZ od koncernu Agrofert ze svěřenských fondů premiéra Andreje Babiše (ANO).

Autor: ČTK


Zdroj: ceskenoviny.cz, 17. 12. 2020





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 13:35