Agris.cz - agrární portál

Coca-Cola chce v Praze příští rok dostavět sklad za 500 mil.Kč

16. 12. 2020 | ČTK

Nápojářská společnost Coca-Cola HBC chce ve druhém čtvrtletí příštího roku v pražských Kyjích dostavět plně automatizovaný sklad, který bude v rámci společnosti nejmodernější ve střední Evropě. Velikost investice je 500 milionů korun, řekl ČTK generální ředitel firmy pro Česko a Slovensko Dan Timotin. Velikost skladu by měla být 8600 metrů čtverečních. Podle ředitele jde částečně i o reakci na koronavirovou pandemii, kdy firma chce reagovat rychleji na měnící se požadavky zákazníků.

Timotin dodal, že investice je také závazkem, že se společnost bude nadále starat o zákazníky i ze segmentu hotelů a restaurací. Společnost podle něj mohla investici kvůli koronavirové pandemii zpozdit, rozhodla se ji ale dokončit. Firma bude z nového skladu schopna odesílat zhruba 600 palet za hodinu.

Firma investovala od roku 2017 v Česku zhruba dvě miliardy korun. V posledních letech šlo například o 650 milionů korun do tří linek, v Praze začala vyrábět pro střední Evropu tzv. rostlinné nápoje pod značkou AdeZ, desítky milionů Kč vložila do sirupárny.

Firma předloni spustila také novou linku na plastové lahve, která dokáže vyprodukovat 56.000 litrů za hodinu. "Vyšší kapacita linky umožní flexibilitu a lepší plánování a sníží závislost českého a slovenského trhu na dovozu produktů Coca-Cola z jiných zemí," uvedla již dříve společnost. Linka snížila spotřebu vody ve výrobě.

Coca-Cola působí na českém trhu od roku 1991, na Slovensku od roku 1993. Společná operační jednotka, která vznikla před 11 lety, patří do skupiny Coca-Cola Hellenic operující v 28 zemích Evropy, Asie a Afriky.

Coca-Cola HBC Česko a Slovensko loni meziročně zvýšila šestinásobně zisk na 366 milionů korun z předloňských 61,6 milionu korun. Čistý obrat meziročně stoupl o 2,5 procenta na více než osm miliard korun. Firma loni koupila výrobce balených vod Toma Natura od Karlovarských minerálních vod. Kvůli koronavirové krizi společnost letos očekává pokles tržeb. Podle Timotina bude ale i letos v černých číslech, tržby klesnou o méně než 20 procent, řekl na dotaz ČTK.


Zdroj: ČTK, 16. 12. 2020





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 20.04.2024 00:28