Zavírání gastroprovozů dopadá na řezníky, vinaře i pivovarníky

Pokles odbytu o desítky procent, nutnost hledání nových prodejních cest a boj o zachování firmy kvůli opakovanému uzavírání restaurací a hotelů zažívají letos desítky firem na jihu Moravy. Jsou mezi nimi pivovarníci, vinaři, ale i dodavatelé masa nebo ryb. Dopad je tak velký, jak silné bylo původně zaměření firmy na gastromický sektor, zjistila ČTK v anketě mezi firmami v kraji.

"Na jaře to bylo úplně tragické, odbyt nám klesl téměř na nulu. Teď na podzim to nebylo tak strašné, naštěstí, zachránily nás firmy, které měly zájem o dárková vína. Máme také e-shop a snažili jsme se oslovovat zákazníky, kteří u nás někdy v minulosti nakoupili. Celkově se zdá, že letošní rok bude v obratu o 24 procent níž než rok loňský, což mě samotného překvapilo," konstatoval vinař Roman Fabig z Hustopeč na Břeclavsku, pro kterého je stravovací odvětví stěžejní.

Popické Vinařství Sonberk patří mezi středně velká vinařství a do gastronomických provozoven prodává asi 40 procent své produkce. To se ale liší v závislosti na ročním období. Proto také odbyt na jaře spadl až o 80 procent. "Také prosincové prodeje obvykle stojí na gastru, takže za tento měsíc budeme mít propad tak o polovinu. Naštěstí se nám ale v létě dařilo přivést lidi přímo do vinařství a hned po říjnovém uzavření restaurací jsme se začali ohánět a snažili se oslovovat zákazníky, nabízet jim různá zvýhodnění v našem e-shopu. Celkový pokles obratu tak bude za letošek maximálně 30 procent," odhadla Dagmar Fialová ze Sonberku.

O svou další existenci bojují hlavně pivovarníci. Brněnské pivovary skupiny Czech Craft Beers jsou momentálně v odbytu na pouhých 40 procentech loňského roku, zatím ale nemusely propouštět. Svou pozornost pivovary Moravia a Lucky Bastard zaměřily na prodej jednotlivým zákazníkům, dokonce začaly pivo stáčet i do plechovek.

Také Slavkovský pivovar hledá nové cesty, jak své pivo prodávat. "Snažili jsme se prezentovat, dělali jsme exkurze, povídání se sládkem a oslovili jsme i místní malou síť pekáren, které zůstávají otevřené. V říjnu po uzavření restaurací jsme měli propad o 90 procent, za celý rok to bude tak 75 procent, což je zatím jen můj osobní odhad," poznamenal obchodní ředitel pivovaru Zdeněk Vlček.

Uzavření gastro provozů pocítili i dodavatelé masa. "Kvůli koronaviru jsme přišli o restaurace, kam dodáváme zpracované maso. Na druhou stranu lidé více vařili doma, takže se poptávka vyrovnala. V období Vánoc jsou tržby z dodávek pro restaurace kolem 30 procent, mimo Vánoce je to méně. Zavření restaurací pro nás nemá fatální dopady, protože stojíme především na lidech, kteří k nám přijdou," uvedl Josef Šopík, majitel Rybárny Šopík v brněnském Králově Poli.

Podobně situaci vnímá Ladislav Steinhauser, majitel řeznictví a masny Steinhauser. "Jarní výpadek gastra jsme dohnali na jiných zákaznících, zejména maloobchodních řetězcích. Vím ale od kolegů, kteří mají menší firmy a na gastro se zaměřovali, že mají velké problémy," řekl.

Restaurace se v České republice znovu uzavřou v pátek, pouhé dva týdny poté, co mohly po podzimní nucené uzavírce znovu otevřít.

Copyright (2003) The Associated Press (AP) - všechna práva vyhrazena. Materiály agentury AP nesmí být dále publikovány, vysílány, přepisovány nebo redistribuovány.

Tisk

Další články ke kauze Výskyt koronaviru:

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics
ISSN: 1804-1930


Kalendář


Podporujeme utipa.info