Agris.cz - agrární portál

ÚOHS povolil Agrofertu prodej Druko Střížov a Českých vajec CZ

9. 12. 2020 | ČTK

Firma Maso Jičín podnikatele Bohuslava Kohouta může koupit producenta slepičích vajec Druko Střížov a obchodníka s vejci Česká vejce CZ od koncernu Agrofert ze svěřenských fondů premiéra Andreje Babiše (ANO). Transakci povolil Úřad na ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), který o tom informoval na svých internetových stránkách.

"Úřad na základě zjednodušeného řízení konstatoval, že fúze nebude mít za následek narušení hospodářské soutěže. Ke spojení dochází zejména v oblasti produkce, nákupu a prodeje konzumních slepičích vajec," uvedl úřad.

Majitel firmy Maso Jičín Bohuslav Kohout figuruje ve firmách Zlatá vejce nebo Proagro Nymburk zaměřených rovněž na produkci vajec. Výši transakce firmy neupřesnily.

Přeštická firma Druko Střížov loni skončila ve ztrátě, produkuje kolem padesáti milionů vajec ročně, což je zhruba pětina produkce Agrofertu. Ve firmě Česká vejce CZ, která vznikla na konci 90. let s cílem zajistit svým členům centrální odbyt vajec, dosud Agrofert vlastnil víc než 80 procent. Dále ji spoluvlastní zemědělské firmy Zevos a DŽV Rychnov nad Kněžnou, které mají shodně víc než devět procent. Svůj podíl ale prodal pouze Agrofert.

Druko Střížov loni vykázalo ztrátu po zdanění 2,6 milionu korun, tržby přitom podniku vzrostly téměř na 84 milionů. Společnost to ve výroční zprávě vysvětluje nízkou výkupní cenou vajec, která nestačila na pokrytí nákladů na výrobu. Firma Česká vejce CZ měla loni podle výroční zprávy ztrátu 1,2 milionu korun, zatímco tržby jí vzrostly na 537 milionů korun.

Důvodem prodeje je pravděpodobně plánovaný zákaz klecových chovů, který začne platit v roce 2027. Koncern Agrofert produkuje 85 procent vajec z klecových chovů a proti zákazu se už dřív vymezil s tím, že zvažuje prodej svých chovů nosnic a v této oblasti už nebude dále podnikat.


Zdroj: ČTK, 9. 12. 2020





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.04.2024 21:05