Agris.cz - agrární portál

Zemědělské kolektivní vyjednávání pokračuje zatím bez dohody

7. 12. 2020 | ČTK

Zemědělští odboráři se zatím nedohodli se zaměstnavateli na růstu mezd v příštím roce. ČTK to řekl po dnešním jednání předseda největšího zaměstnavatelského Zemědělského svazu ČR Martin Pýcha. Podnikatelé navrhují navýšení nejnižšího mzdového tarifu o čtyři procenta a dalších dvou tarifů o 3,5 procenta, na což odbory nepřistoupily. Odborářský předák Bohumír Dufek ČTK již dříve řekl, že chce zvýšení zaměstnaneckých tarifů v příštím roce o šest procent.

Podle Pýchy zaměstnavatelé počítají s tím, že zákonodárci zruší superhrubou mzdu, zaměstnancům by tak automaticky vzrostly čisté platy o několik procent. Pýcha doufá, že se smlouvu podaří uzavřít do konce roku. O šest procent vzrostly v průměru tarify i v letošním roce. Zaměstnavatelé již dříve uvedli, že zvyšování mezd v tomto nejistém období považují za hazard, protože by to mohlo vést k propouštění. Snížení počtu zaměstnanců by pak vedlo k zemědělskému kolapsu, uvedl. Rušení superhrubé mzdy a snižování daňové zátěže zatím není jisté, změny schválené Poslaneckou sněmovnou chce vláda předělávat, Senát o nich bude teprve jednat.

Počet pracovníků v zemědělství loni klesl o 1,2 procenta na 99.000, ačkoli se předloni zdálo, že se počet pracovníků stabilizoval. Podle tajemnice Agrární komory ČR Gabriely Dlouhé jsou na vině i nižší mzdy, mladší ročníky hledají jinou práci než jejich dědové. Průměrný plat v zemědělství se loni podle meziročně zvýšil o zhruba 1800 Kč na 27.200 Kč. Podle údajů Českého statistického úřadu vzrostly letos ve druhém čtvrtletí meziročně platy v zemědělství o 4,1 procenta na 27.519 korun. V celém celém hospodářství činily v průměru 34.271 Kč.


Zdroj: ČTK, 7. 12. 2020





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.04.2024 19:46