Agris.cz - agrární portál

Otužujte se v přírodě – třeba v obnovených Babických rybnících

4. 12. 2020 | Lesy České republiky, s. p.

Tři Babické rybníky ve středních Čechách kompletně obnovily Lesy České republiky. Práce trvaly necelé dva roky. Projekt za bezmála 23,8 milionů korun je dalším z podnikového programu Vracíme vodu lesu.

Po rekonstrukci jsou všechny hráze bezpečné a nehrozí, že by voda zatopila níže položené oblasti. Rybníky tak znovu zadržují vodu v krajině, což prospívá okolnímu lesu, ale i chráněným rostlinám a živočichům. Opravené cesty využívají lesníci, pěší i cyklisté.

Horní, Prostřední a Dolní rybník jsou malé průtočné vodní nádrže na horním toku Výmoly. Povodně v minulých letech narušily jejich hráze i bezpečnostní přelivy. Rybníky po léta zanášel sediment a odbahnění bylo nutné. „Nové jsou spodní výpusti s požeráky a bezpečnostními přelivy. Návodní líc hrází opevnil kámen. Kvůli stabilitě hrází jsme odstranili náletové dřeviny,“ řekl vedoucí správy toků pro oblast povodí Labe z Lesů ČR Tomáš Sajdl.  Kromě toho se vybudovaly i nové lesní cesty v okolí a opravily stávající, takže rybníky jsou pohodlně dostupné pěším i cyklistům a cesty využívá také lesní technika. Rybníky společně pojmou na 3,51 hektarech celkem 45 498 m3 vody. Před Horním Babickým rybníkem se postavila kamenná hrázka, tedy sedimentační nádržka, která zachytí splaveniny, aby se nedostaly do žádného ze soustavy rybníků.

Projekt ocenil i starosta Babic Jan Chadraba: „Nečekal jsem, že všechna zákoutí kaskády rybníků mohou tak zásadně proměnit kdysi nevzhledné místo. Děkuji Lesům ČR i stavební firmě GREENMAN s.r.o. z Čerčan, že máme zase o něco lepší prostředí k životu. Věřím, že Babické rybníky budou lidé využívat i k přírodnímu koupání a třeba otužování,“ uvedl.

O všech vodohospodářských projektech Lesů ČR se dočtete na www.vracimevodulesu.cz.

Kontakt:

Eva Jouklová – tisková mluvčí;

Lesy ČR, s.p; +420 725 257 900; 

eva.jouklova@lesycr.cz


Zdroj: Lesy České republiky, s. p., 4. 12. 2020





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 12:52