Agris.cz - agrární portál

Pivovary asi budou trvale osvobozeny od daně za vylité pivo

3. 12. 2020 | ČTK

Pivovary zřejmě budou i do budoucna osvobozeny od spotřební daně za vylité nebo jim vrácené pivo. Změnu zákona o spotřebních daních, která s tím počítá, dnes doporučil Senátu schválit beze změn jeho hospodářský výbor. Horní komora se bude novelou zabývat ve čtvrtek.

Osvobození od daně platí již nyní v souvislosti s vládními opatřeními proti epidemii koronaviru, ale jen do konce letošního roku. Schválená předloha ho zavádí trvale.

Možnost vracení nespotřebovaného piva určeného k likvidaci či přepracování zpět do režimu podmíněného osvobození od daně mají pivovary od jara. Před epidemií koronaviru zákon převod piva zpět do daňového skladu neumožňoval. Od příštího roku nebude přesun vyžadovat povolení jako nyní, ale rozhodnutí, což by mělo snížit administrativu. Kontrolu likvidace piva by prováděla celní správa.

V principu nebudou muset pivovary platit daň z piva, které neprodaly, ale vrátilo se jim z jejich distribučních skladů. Buď ho pak můžou kvůli krátké době trvanlivosti vylít, nebo přetvořit do jiného produktu, či ho například poslat na likvidaci do bioplynových stanic, sdělila už dříve ředitelka Českého svazu pivovarů a sladoven Martina Ferencová. Pokud by se z piva vytvořil jiný alkoholický nápoj, daň by se nakonec platila.

Dopad na státní rozpočet nelze podle důvodové zprávy přesně vyčíslit. Do konce roku se objem vrácené spotřební daně bude pohybovat v řádu několika milionů korun.

České pivovary očekávají celoroční propady tržeb kvůli pandemii v řádu desítek procent. Největší výrobci čekají pokles mezi 20 a 40 procenty, nejmenší i o více než 50 procent, uvedl již dříve svaz. V současnosti jsou zavřené restaurace a hotely kvůli vládním restrikcím k omezení šíření koronaviru.

mhm jw


Zdroj: ČTK, 3. 12. 2020





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 16.04.2024 18:09