Česká verze English version Homepage Kontakty Plemenná kniha webKUMP Junior team MilujuHovězí.cz

Hlavní nabídka
Novinky
Dotace (597)
Legislativa (230)
Šlechtění (338)
Výběry býků (464)
Výstavy (406)
Zdraví (259)
Pozvánky (535)
Zajímavosti (345)
Ze svazu (641)
všechny novinky
ČSCHMS
Zápisy
Odchovny PB
Legislativa
Šlechtění a PK
Dotace, programy
Akce, výstavy
Kontakty
Odkazy
Hovězí maso
Burza zvířat
Plemenná kniha
webKUMP

Plemena
Aberdeen angus
Belgické modré
Blonde d'Aquitaine
Galloway
Gasconne
Hereford
Highland
Charolais
Limousine
Masný simentál
Piemontese
Salers
Aubrac
Parthenaise
Shorthorn
Texas longhorn
Bazadaise
Wagyu
Vosgienne
Rouge des Prés
Andorrské hnědé
Dexter
Pinzgauer
Chianina
Uckermärker

Testování progresivní ataxie nově i v ČR

01.12.2020,  Alena Svitáková  

Laboratoř imunogenetiky Českomoravské společnosti chovatelů přešla během léta letošního roku na nový typ čipu. Ten umožňuje testování více zájmových mutací a přináší tak chovatelům další benefity – ať už jde o testování vlastností spojených s užitkovostí zvířat (dvojí osvalení - myostatin), či welfarem (bezrohost), ale také se zdravím. Z této poslední skupiny je pro české chovatele zatím ne příliš známý gen způsobující progresivní ataxii u plemene charolais. Cena testu je nastavena na rovnou stokorunu, což je vzhledem k potencionálním ztrátám velmi výhodné.

Jak se ataxie projevuje a jak se dědí?

Progresivní ataxie je neurodegenerativní onemocnění, které způsobuje nejprve mírnou ztuhlost zadních končetin a určitou nekoordinovanost pohybu, která se však postupně zhoršuje a vyústí až v neschopnost zvířete vstát a postavit se na zadní končetiny. Zvíře budí dojem ochrnutí a v poslední fázi už není schopno pohybu. Největším úskalím je to, že se projevuje až ve vyšším věku zvířete (zpravidla 18 - 24 měsíců), které je již zapojeno do reprodukčního cyklu. Tato onemocnění nelze léčit.

Progresivní ataxie je autozomálně dědičná a projevuje se pouze u zvířat, které mají 2 kopie mutované alely. Heterozygoti (1 kopie) jsou bez onemocnění a nelze je fenotypově odlišit od zdravých jedinců. Právě tato skutečnost a to, že nemocné zvíře stihne mít potomky, vede k nemalým finančním ztrátám chovatelů. Další nevýhodou je to, že mutovaná alela je ve vztahu s lepším rozvojem osvalení telat při odstavu a s vyšší odstavovou hmotností. To také napomáhá k nepřímé pozitivní selekci postižených zvířat (nesoucích alespoň 1 alelu A). V současnosti je frekvence mutované alely A ve Francii kolem 20% - což odpovídá teoretickým cca 4% postižených jedinců.

Jak se s touto nemocí vypořádat?

Důležitá je znalost. Postižená (nemocná) zvířata je třeba ze stáda eliminovat včas. Heterozygotní jedinci mohou být ve stádě dále používáni, ale je nutné je spojit VŽDY s jedincem bez mutované alely. Tím dojde s 50% pravděpodobností k narození jedince s 1 alelou mutovanou nebo jedince bez této alely. Obě zvířata však nebudou nést žádné známky nemoci.

Vzhledem na propojení české a francouzské genetiky doporučujeme chovatelům charolais při každém dalším testování na ověření původu si toto testování doobjednat. Princip zadávání objednávky i cena je stejná jako u testu na dvojí osvalení či bezrohost – tedy 100 Kč, což je v porovnání se ztrátou chovné jalovice či mladého plemenného býka zanedbatelná částka. I v České republice je výskyt ataxie prokázán, proto doporučujeme testování nechat provést s každým dalším ověřováním původu.
Informace obsažené na webu cschms.cz nesmí být zvěřejněny bez souhlasu autorů. Prohlížením webu souhlasíte s právními podmínkami
Obsah webu: © 1991, 2006 Český svaz chovatelů masného skotu   Design & application: © 1999, 2006 WA.cz