Agris.cz - agrární portál

Francie vyhlásila boj importované sóji kvůli problému odlesňování

2. 12. 2020 | ČTK

Francie chce snížit svoji silnou závislost na dovozu sóji z Jižní Ameriky, oznámil dnes podle agentury Reuters francouzský ministr zemědělství Julien Denormandie. Ministr mimo jiné upozornil, že produkce sóji v Latinské Americe přispívá k odlesňování. Brazilský národní výzkumný ústav INPE přitom v pondělí informoval, že brazilský amazonský prales letos utrpěl největší ztráty od roku 2008. Například asi 40 procent sóji dovezené do Británie z Brazílie, Argentiny a Paraguaye nemá jasný původ, napsal dnes list The Guardian.

"Když dovážíte sóju z Latinské Ameriky, tak (přispíváte) k odlesňování, a k problému se soběstačností se přidává také environmentální problém," sdělil Denormandie. Ministr proto navrhuje od roku 2022 zvýšit o 40 procent plochu, na níž se pěstují plodiny s vysokým obsahem bílkovin, a do deseti let ji zdvojnásobit. Nyní je podle ministra francouzská poptávka po plodinách s vysokým obsahem bílkovin pokrytá domácí produkcí z 50 procent.

Francie i jiné státy Evropské unie ročně dovážejí především z Brazílie a Argentiny miliony tun sójových bobů a sójové moučky používaných jako krmivo pro hospodářská zvířata. Francie je přitom největší dovozce brazilské sójové moučky v Evropské unii, píše agentura Reuters.

Nová data zveřejněná britskou organizací AIC zabývající se zemědělstvím ukázala, že okolo 40 procent sóji, která byla v roce 2019 importována do Británie, bylo bez požadavků na upřesnění původu plodiny dodáno z Argentiny, Paraguaye a Brazílie, informuje The Guardian. Další část dovezené plodiny měla certifikát dokládající její zodpovědné pěstování a zbylá část pocházela z USA a Kanady, kde spojitost s ničením lesů nehrozí. Největší objem sóji pak podle zprávy spotřebovává chov drůbeže.

Organizace Greenpeace nahlíží na francouzský plán zvýšit vlastní produkci plodin s vysokým obsahem proteinu s nedůvěrou. "Téma nadprodukce masa, vajec a mléčných výrobků je bohužel zcela odsunuto na vedlejší kolej. Dokud se bude vláda odmítat tímto problém zabývat, je tato strategie odsouzena k neúspěchu," okomentovala francouzskou snahu organizace.

Brazilský Národní ústav pro výzkum vesmíru (INPE) informoval, že destrukce amazonského pralesa v Brazílii se oproti minulému roku zvýšila o 9,5 procenta a zasáhla plochu o rozloze 11.088 kilometrů čtverečních. To odpovídá zhruba velikosti Středočeského kraje.

agl mka


Zdroj: ČTK, 2. 12. 2020





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.04.2024 21:17