Agris.cz - agrární portál

Ministerstvo zemědělství podpoří více vodní hospodářství a pozemkové úpravy. Vláda dnes schválila navýšení jeho rozpočtu o 3 miliardy korun

30. 11. 2020 | MZe ČR

Tisková zpráva – O 3 miliardy korun navíc bude mít letos Ministerstvo zemědělství (MZe) na programy vodního hospodářství proti suchu a pozemkové úpravy. Navýšení rozpočtu dnes na jeho žádost schválila vláda. Na programy vodního hospodářství získalo MZe 1,7 miliardy korun, na pozemkové úpravy 1,3 miliardy korun. Peníze půjdou například na obnovu a výstavbu rybníků a malých vodních nádrží, závlahy, propojování vodárenských soustav a výstavbu a obnovu infrastruktury vodovodů a kanalizací pro obce.

Vodní hospodářství v České republice je dlouhodobě podfinancované a kvůli tomu musely být v minulosti některé projekty pozastaveny. To se negativně projevilo v posledních letech, kdy ČR sužují pravidelná období sucha. Programy vodního hospodářství mají přitom za cíl tyto extrémní výkyvy počasí zmírnit. Právě proto požádalo MZe vládu o navýšení svého rozpočtu.

„Tyto peníze jsou velice potřebné. Chceme je využít na zadržování vody v krajině pomocí výstavby rybníků a nádrží, zemědělské závlahy, opatření na drobných vodních tocích, výstavbu a propojování vodárenských soustav a nádrží, aby se voda mohla dostat do lokalit, kde je jí aktuálně nedostatek. Ve vyšším rozsahu bude také podpořena výstavba a obnova vodovodů a kanalizací v obcích. Celkem tak do vodního hospodářství přidáme 1,7 miliardy korun,“ uvedl ministr zemědělství Miroslav Toman.

Například na druhou etapu programu Podpora opatření na drobných vodních tocích a malých vodních nádrží získalo MZe navíc půl miliardy korun. O tento program, při kterém se rekonstruují a staví rybníky, mají obce dlouhodobě velký zájem. V rámci aktuální výzvy, která byla spuštěna 19. října 2020 s celkovou podporou 0,5 miliardy korun, bylo již po 14 dnech od zahájení přijato 135 žádostí za 0,44 miliardy korun. Na závlahy například nebylo možné podpořit všechny žádosti v poslední výzvě. Teď bude možné přidat na ně dalších 100 milionů korun.

Také pozemkové úpravy výrazně přispívají k zadržování vody v krajině, protože se při nich obnovují například malé vodní plochy, mokřady a polní cesty. Státní pozemkový úřad (SPÚ), který má úpravy na starosti, na ně získá navíc 1,3 miliardy korun, které doplní dosavadní rozpočet, v němž bylo na úpravy vyčleněno 0,7 miliard korun. SPÚ tak bude schopen rozpracovat dalších 150 komplexních pozemkových úprav. Aktuálně jsou pozemkové úpravy ukončeny nebo rozpracovány na 42 % zemědělského půdního fondu ČR.

Vojtěch Bílý

tiskový mluvčí Ministerstva zemědělství


Zdroj: MZe ČR, 30. 11. 2020





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 15:54