Agris.cz - agrární portál

Čína od soboty uvalí až 200procentní cla na vína z Austrálie

27. 11. 2020 | ČTK

Čína od soboty uvalí cla ve výši až 212 procent na vína z Austrálie. Podle čínského ministerstva obchodu jde o dočasné opatření s cílem zastavit import dotovaných australských vín. Tento krok Pekingu povede k dalšímu napětí v obchodních vztazích mezi oběma zeměmi, uvádí britská BBC na svých internetových stránkách. Austrálie obvinění z dumpingu odmítá.

Výše cel se bude pohybovat od 107 procent do 212 procent a Čína k nim přistupuje poté, co v minulých měsících přijala opatření vůči australskému uhlí, cukru, ječmenu, hovězímu nebo humrům. Čína tvrdí, že některá australská vína se kvůli používání subvencí na jejím trhu prodávají levněji než v Austrálii. Čína má pro australské vinaře klíčovou roli, od ledna do konce září se na exportu podílela 39 procenty.

Australský ministr zemědělství David Littleproud na twitteru napsal, že ho rozhodnutí Číny "mimořádně zklamalo", a dodal, že australská vláda kategoricky odmítá jakákoliv obvinění, že australští vinaři prodávají své výrobky do Číny za dumpingové ceny. Podle ministra obchodu Simona Birminghama se kvůli zavedení cel stane australské víno v nejlidnatější zemi světa neprodejné.

Odborníci poukazují na to, že vztahy mezi Pekingem a Canberrou se letos dostaly na nejhorší úroveň za poslední desítky let. Austrálie cla považuje za trest za to, že byla jednou ze zemí volajících po nezávislém vyšetřování původu nového koronaviru. Ten se objevil na přelomu loňského a letošního roku v Číně, odkud se pak rozšířil do celého světa.

hab lcm


Zdroj: ČTK, 27. 11. 2020





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.04.2024 14:12