Agris.cz - agrární portál

Hospodští se těší na hosty. Otevře téměř 9 z 10 provozoven

27. 11. 2020 | Denik.cz

Naprostá většina hospod a restaurací otevře okamžitě v den, kdy jim to vládní rozhodnutí umožní. Podle průzkumu Plzeňského Prazdroje na vzorku 8 200 tuzemských podniků, kam dodává svá piva, jich jen 11 procent plánuje otevření odložit na období, kdy budou moci zákazníkům nabízet služby bez jakýchkoli omezení.

Dvě procenta hospod (podobně jako na jaře) už zůstanou zavřené. Hospodští, kteří plánují otevřít, se na restart podnikání pilně připravují již teď. Velká část z nich využila uzavření provozů k úpravám interiérů nebo k přípravě novinek v nabídce.  

Naděje na znovuotevření vyvolala mezi hospodskými optimismus, i když o termínu pro restart není stále finálně rozhodnuto. K okamžitému otevření po rozvolnění opatření se každopádně nyní chystá 87 procent hospod. „Z rozhovorů s hospodskými cítíme velké odhodlání znovu nastartovat byznys a sloužit hostům,“ říká obchodní ředitel Plzeňského Prazdroje Tomáš Mráz.

To dokládají i hlasy samotných hostinských. „Těším se na otevření víc než na Vánoce. A od lidí, kteří k nám chodí pro čepované pivo do výdejního okénka, vím, že oni se těší snad ještě více než my,“ říká Simon Balonek, výčepní pražské restaurace U Kruhu a aktuální držitel ocenění Pilsner Urquell Master Bartender. Podobně hovoří i další.

„Moc se těšíme, až budeme moci znovu otevřít. Naši hosté si již předběžně dělají nezávazné rezervace na prosinec, byť vědí, že ještě není definitivně stanovené datum otevření. Nemůžou se dočkat čepovaného piva a jídla servírovaného na talíři,“ uvádí Yvona Schulzová z Radegastovny Aura v Ostravě. „Moc se těšíme, kontakt s lidmi nám chybí,“ doplňuje Martin Kružík z restaurace Tusto Titanium v Brně.

Vše je nachystané

Velká část restaurací využila lockdown k tomu, aby vylepšila své provozy. V pražské pivnici U Kruhu například udělali úpravy na toaletách, položili novou podlahu u výčepu, zbrousili a naolejovali trámy historického stropu, vymalovali a srovnali nerovnosti na venkovní zahrádce. V ostravské Radegastovně Aura nakoupili nové nádobí a brněnská restaurace Tusto zase nechala nově potáhnout židle a nalakovat stoly.

Restaurace a hospody už také mají přichystané interiéry tak, aby co nejlépe vyhověly vládním pravidlům. Ta nařizují při třetím protiepidemickém stupni padesát procent hostů oproti plné kapacitě a u jednoho stolu se pak budou moci sejít nejvíce čtyři lidé.

„Do hlavní jídelní části jsme přemístili menší stoly pro dva lidi. Z jarní zkušenosti totiž víme, že lidé měli obavy si sedat ve větším počtu. U stolu pro více lidí seděl většinou jen jeden pár,“ uvádí Jan Větrovský, majitel Patronky U Větráka v Losiné u Plzně.

Všude desinfekce

Prazdroj již předal většině hospodských informace o hygienických a dalších bezpečnostních opatřeních. „Informovali jsme už 91 procent hospod o tom, co je potřeba z hlediska bezpečnosti mít nachystáno a hospodští jsou i z tohoto pohledu připraveni,“ uvádí Tomáš Mráz.

Hospody a restaurace tak mají připravené dezinfekce u vchodů i na toaletách, pravidelně budou ošetřovat stoly a dezinfikovat celé interiéry, důkladně budou čistit sklo, nádobí i technologie. Finální čistění pivních trubek provedou hostinští před otevřením hospod, aby pivní vedení bylo v nejlepší kondici a zákazníci dostali čerstvé pivo, na které se již těší. „Den před otevřením udělám poslední sanitaci a budeme připraveni na hosty,“ potvrzuje Simon Balonek z pražské pivnice U Kruhu.

Mnoho hospod a restaurací využilo dobu nuceného uzavření k tomu, aby si připravily pro hosty novinky v nabídkách. „Měli jsme prostor přemýšlet nad obměnou menu, abychom hosty po čase něčím překvapili. Věřím, že novinky ocení,“ říká například Martin Kružík z brněnské restaurace Tusto Titanium. Novinky nyní zvažuje i pivnice U Kruhu v Praze. A Yvona Schulzová z Radegastovny Aura v Ostravě doplňuje: „Vymýšlíme nový jídelní lístek a další gastronomické akce, které bychom chtěli uskutečnit po novém roce.“

Hostinští se ale shodnou i v obavách z možné další vlny pandemie. „Snažíme se zefektivnit naši činnost a provoz tak, abychom se ekonomicky připravili na případný další nápor korony,“ doplňuje brněnský Martin Kružík.

Autor: Redakce

Zdroj: Denik.cz, 27. 11. 2020





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 11:53