Agris.cz - agrární portál

Soutok: Státní lesníci se dohodli s ochranou přírody na dalším hospodaření

27. 11. 2020 | nature.cz

Na tom, jak budou Lesy ČR hospodařit v letech 2020 až 2029 v evropsky významné lokalitě Soutok – Podluží, se po mnoha letech diskusí shodli zástupci podniku a Agentury ochrany přírody a krajiny ČR. Jednání uzavřeli 24. listopadu společnou dohodou. Ta se promítne do lesního hospodářského plánu, podle kterého se bude v tomto období hospodařit.

„Naše závěry jsou kompromisem postupu, který zohledňuje přírodní podmínky místa, legislativu i praktické lesnické možnosti,“ řekl generální ředitel Lesů ČR Josef Vojáček.

Zdejší luhy patří k mimořádným přírodním oblastem s nejvyšší biodiverzitou v zemi. Část této evropsky významné lokality je vyhlášena jako ptačí oblast Soutok-Tvrdonicko. Hnízdí zde řada druhů dravců, mezi jinými například orel královský. Dnešní krajinu ovlivnili lichtenštejnští lesníci, kteří v lesích pěstovali zejména duby letní. Jejich odolné a kvalitní dřevo se využívá především v nábytkářství, při výrobě sudů a dříve bylo i základem staveb na místech s vysokou hladinou spodní vody, jako například u Janova hradu nebo Minaretu v areálu lednického zámku. Lesy ČR se nyní dohodly s AOPK ČR na způsobu obnovy porostů. Velmi staré lesy s vysokým zastoupením dubu letního lesníci přednostně prosvětlí a v následující přirozené obnově podpoří opět dub letní. Zbývající zralé porosty se do roku 2029 obnovovat nebudou. Lesní hospodářský plán prvně směřuje k nepasečnému hospodaření.

„Dohodnutý systém obnovy porostů skýtá naději, že péče o evropsky významné lokality i existující a navrhovaná maloplošná chráněná území uchová zdejší jedinečnou přírodní rozmanitost i do budoucna. Jednání byla složitá, ale korektní,“ uvedl František Pelc, ředitel Agentury ochrany přírody a krajiny ČR. V případě, že se dohodnuté zásady promítnou do lesních hospodářských plánů, nemělo by jejich schválení nic bránit.

„Hospodaříme v souladu s platnou legislativou a upravený lesní hospodářský plán předložíme Krajskému úřadu Jihomoravského kraje ke schválení pouze s kladným stanoviskem Agentury,“ dodal Vojáček, podle něhož se tak uzavřela zásadní kapitola odborných jednání.

 

Eva Jouklová - tisková mluvčí Lesy ČR, s.p; +420 725 257 900; eva.jouklova@lesycr.cz

Karolína Šůlová - tisková mluvčí AOPK ČR, +420 724 102 406; karolina.sulova@nature.cz


Zdroj: nature.cz, 27. 11. 2020





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 11:46