Agris.cz - agrární portál

Hrozí, že bude letos nedostatek vánočních stromků?

27. 11. 2020 | Denik.cz

Že bude všechno kolem letošních Vánoc úplně jiné, je už každému jasné. Počínaje pořízením dárků a nákupem vánočního stromku konče. Budou pro jejich prodej stanovena pravidla, třeba jako pro farmářské trhy? Nejspíš ano. Jenže pořízení stromku není jako si dojít pro kilo brambor.  

„Pro naši rodinu je to skoro obřad. Stromek vždy vybíráme společně s dětmi a klidně u toho strávíme i hodinu,“ říká Jarmila Bláhová z Kutné Hory.

Už teď se obává, že tento rok bude do prodejních ohrad vpouštěno jen pár lidí najednou a že se u vstupu budou tvořit dlouhé nervózní fronty. V minulých letech se totiž podle zkušeností většiny prodejců koncentrovaly nákupy stromků zhruba do posledních dvou předvánočních týdnů. Pokud by to tak mělo být i letos, reálně hrozí, že se kvůli omezením stane nákup stromku pro lidi martyriem.

A jak je to se samotnými vánočními stromky? Nejoblíbenějšími na našem trhu jsou kavkazské jedle, výslovně ty, které jsou dováženy z Dánska. Jsou totiž známé svěží vůní, pravidelnou a hustou korunou a tím, že vydrží velmi dlouho čerstvé. Bude jich letos dostatek?

„Jsme zavaleni objednávkami z celé Evropy. První kamiony jsme už vypravili, ale zatím netuším, zda nedojde k nějakému zdržení a zda se nám podaří všechny objednané stromky dopravit na místa určení vzhledem k pandemické situaci v Evropě,“ popisuje Frederik Jensen, jeden z dánských pěstitelů, který své kavkazské jedličky posílá například i tuzemskému Mountfieldu.

Tisková mluvčí této společnosti Kateřina Böhmová je trochu optimističtější. Zatím o dodávky strach nemá.

„Prodej dánských kavkazských jedliček už jsme zahájili. Na nejbližší dny máme zajištěno dostatečné množství stromků a děláme taková opatření, aby se k nám všechny objednané stromky dostaly co nejdříve. Doufám, že nedojde ke zdržení dodávek vzhledem k situaci v Evropě. Předvídat v tuto chvíli opravdu nedokážeme,“ dodává Böhmová.

Autor: Martin Pleva

Zdroj: Denik.cz, 27. 11. 2020





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 22:43