Česká verze English version Homepage Kontakty Plemenná kniha webKUMP Junior team MilujuHovězí.cz

Hlavní nabídka
Novinky
Dotace (597)
Legislativa (230)
Šlechtění (338)
Výběry býků (464)
Výstavy (406)
Zdraví (259)
Pozvánky (535)
Zajímavosti (345)
Ze svazu (641)
všechny novinky
ČSCHMS
Zápisy
Odchovny PB
Legislativa
Šlechtění a PK
Dotace, programy
Akce, výstavy
Kontakty
Odkazy
Hovězí maso
Burza zvířat
Plemenná kniha
webKUMP

Plemena
Aberdeen angus
Belgické modré
Blonde d'Aquitaine
Galloway
Gasconne
Hereford
Highland
Charolais
Limousine
Masný simentál
Piemontese
Salers
Aubrac
Parthenaise
Shorthorn
Texas longhorn
Bazadaise
Wagyu
Vosgienne
Rouge des Prés
Andorrské hnědé
Dexter
Pinzgauer
Chianina
Uckermärker

Hodnocení vemen se pilotně rozbíhá

24.11.2020,  Kamil Malát  

Sledování temperamentu či utváření vemen a kvality končetin. Nové oblasti, kam se soustředí pozornost v rámci rozvoje kontroly užitkovosti masných plemen. Zatímco sledování temperamentu už na některých farmách druhým rokem funguje, hodnocení utváření vemen se teprve s příchodem nové telící sezóny rozbíhá. Do doby, než bude možné uspořádat praktické školení a tzv. sladění oka, bude sledování probíhat "pouze" pilotně. Hodnocení končetin, nejprve u plemenných býků, pak přijde na řadu zkušebně až v příštím roce.

Zatímco hodnocení temperamentu (více o něm zde) a končetin je/bude prováděno inspektory ČSCHMS, v případě vemen bude hodnocení provádět chovatel. Zatím zkušebně, neboť k zodpovědnému hodnocení je nutné praktické proškolení a sladění oka zaručující maximální jednotnost posuzování. To pod vedením bonitérů ČMSCH, provádějících rutinně hodnocení vemen u dojených plemen, uspořádáme pro všechny zájemce z řad chovatelů jakmile to situace dovolí. Do té doby budou do hodnocení zapojeni pouze vybraní chovatelé s dostatečnými zkušenostmi zaručující určitou objektivitu a kontinuitu v hodnocení. Za tímto účelem vznikl stručný metodický návod (ke stažení zde) vycházející se zkušeností ze zahraničí a vodítek mezinárodní organizace ICAR, který názorně popisuje, jak se který znak vemene hodnotí. Zapojení chovatelé od nás dostanou poštou aktualizovaný deník narozených telat, do kterého mohou zjišťované známky zapisovat. Ostatní chovatelé deník mohou získat od svého inspektora či si jej mohou stáhnout v elektronické podobě a doma si jej sami vytisknout (deník ke stažení zde). Deník kromě doplněné tabulky o znaky utváření vemen obsahuje rovněž zmiňovaný "manuál" jako základní vodítko k hodnocení.


Ukázka vyplněného deníku telat

Jakmile se systém hodnocení vemen ustálí, počítáme s tím, že v rámci modernizace webové aplikace webKUMP bude chovatel tyto znaky hlásit právě prostřednictvím tohoto internetového nástroje.

*******************************************************************************

Související články:

Hodnocení vemen a končetin v rámci KUMP
Deník telat (pdf soubor)
Manuál k hodnocení vemen (pdf soubor)
Hodnocení temperamentu zvířat schváleno
Informace obsažené na webu cschms.cz nesmí být zvěřejněny bez souhlasu autorů. Prohlížením webu souhlasíte s právními podmínkami
Obsah webu: © 1991, 2006 Český svaz chovatelů masného skotu   Design & application: © 1999, 2006 WA.cz