Agris.cz - agrární portál

Odbory chtějí nárůst zemědělských platů o 6 procent

26. 11. 2020 | ČTK

Zemědělští odboráři požadují nárůst mzdových tarifů od příštího roku o šest procent. Největší zaměstnavatelský Zemědělský svaz ČR naopak v současné situaci navýšení odmítá. ČTK to dnes sdělili zástupci obou stran, další kola kolektivního vyjednávání budou v příštích týdnech. Všichni doufají, že uzavřou kolektivní smlouvu do konce roku. O šest procent vzrostly v průměru tarify i v letošním roce.

"Bude to složité, ale myslím si, že si to zaměstnanci zaslouží. Je to první návrh, nechceme se ho vzdávat," řekl dnes ČTK odborářský předák Bohumír Dufek.

Zaměstnavatelé zatím připouštění pouze navýšení v rámci minimální mzdy a na ní navázané tarifní stupně. "Plošné zvyšování mezd v tomto značně nejistém období považujeme za hazard, který v konečném důsledku může přinést zcela opačný efekt, protože celkový objem prostředků na mzdy pravděpodobně poklesne a neúměrné navyšování mezd povede ke snížení objemu prostředků na investice i běžný provoz. V konečném důsledku tak může dojít k propuštění zaměstnanců. V zemědělství se už řadu let potýkáme s nedostatkem pracovníků a další snížení jejich počtu může vést ke kolapsu," uvedl mluvčí svazu Vladimír Pícha.

Pokles počtu pracovníků v zemědělství činil loni podle Zprávy o stavu zemědělství 1,2 procenta, bylo jich tak zhruba 99.000. Předloni to vypadalo, že se počet pracovníků stabilizoval, loni však podobně jako většinově v posledních dvou dekádách znovu klesl. Podle tajemnice Agrární komory ČR Gabriely Dlouhé jsou na vině i nižší mzdy, mladší ročníky hledají jinou práci než jejich dědové. Průměrný plat v zemědělství se loni podle zprávy meziročně zvýšil o zhruba 1800 Kč na 27.200 Kč. Podle údajů Českého statistického úřadu vzrostly letos ve druhém čtvrtletí meziročně platy v zemědělství o 4,1 procenta na 27.519 korun. V celém celém hospodářství činily v průměru 34.271 Kč.

drh mal


Zdroj: ČTK, 26. 11. 2020





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 16.04.2024 15:18