Studenti z Brna vymysleli, jak zbavit vodu sinic a toxinů pomocí půdních bakterií

Brněnští studenti uspěli v mezinárodní soutěži s návrhem, jak čistit vodu od sinic s využitím nástrojů syntetické biologie. Vyvinuli systém, jehož základem jsou půdní bakterie. V konkurenci téměř 250 týmů z 36 zemí získali zlatou medaili v soutěži International Genetically Engineered Machine (iGEM).

Tým nazvaný Generace Mendel tvoří studenti Masarykovy univerzity a Vysokého učení technického. „Chtěli jsme pracovat na něčem, co by bylo zajímavé pro lidi z okolí Brna, ale zároveň celosvětově relevantní. Napadlo nás, že na brněnské přehradě bývají problémy se sinicemi,“ uvedla Barbora Hrnčířová z Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity.

„Abychom mohli sinice z vody účinně odstranit, musíme jednak odstranit buňky sinic, ale také toxiny, které produkují. Proto jsme se pustili do vývoje systému, jehož základem jsou buňky Bacillus subtillis, což jsou půdní bakterie,“ řekla Hrnčířová.

Aby mohly bakterie sloužit svému účelu, musí se upravit metodami syntetické biologie. „My jsme naše buňky upravovali tak, aby měly na svém povrchu proteinové lešení, na kterém budou zachycené enzymy jednak ničící buňky sinic a jednak také likvidující jejich toxiny,“ uvedla studentka. 

Celý tým Generace Mendel
Zdroj: Masarykova univerzita Brno

Pro úspěch v soutěži iGEM však musel tým přijít nejen se samotným řešením problému, ale zvládnout i řadu dalších úkolů, například připravit vědecký poster, webovou „wiki“ stránku, jedno krátké a jedno delší video, které kvůli pandemii muselo nahradit prezentaci před porotou v Bostonu.