Agris.cz - agrární portál

Řezník Aulický: Lidé víc vyhledávají řemeslné výrobky

23. 11. 2020 | ČTK

Lidé v poslední době víc vyhledávají řemeslné výrobky, říká řezník Tomáš Aulický. Ve své provozovně ve Velké Dobré na Kladensku plánuje příští rok přístavbu lednic, bourárny a obchodu. Jeho cílem není vybudovat kolos, ale vesnické řeznictví, kde budou lidé moci nahlédnout do výroby i dalších prostor. Řekl to v rozhovoru s ČTK.

Nyní, i kvůli stáži v kamarádově řeznictví, prodává své výrobky jeden den v týdnu. Po dokončení úprav, což by mělo být příští rok v srpnu, chce prodejní dobu rozšířit, ale ne na úkor dalších činností a pestrosti, které k řeznickému řemeslu patří.

Podle Aulického se v současnosti také rozvíjí nabídka produktů a přibývají řezníci, kteří svoje řemeslo dělají perfektně. "Na druhou stranu se zde rozvíjí obrovský byznys pro lidi, kteří na této vlně chtějí jen zbohatnout," uvedl Aulický.

Maximální kapacita jeho výroby je nyní půl tuny výrobků týdně, obvykle 300 až 400 kilogramů týdně. "Budoucí investicí nechci navyšovat kapacitu výroby, ale rozšířit prodejní sortiment o vybrané výrobky a masa," doplnil řezník. Vedle klasických českých výrobků chce zákazníkům nabídnout třeba i stařená hovězí masa či sušené klobásy, ale i další sortiment.

Zásadní je pro něj též původ masa, které bere pouze od tuzemských dodavatelů, dvou větších družstev a dvou farem. Výjimkou je předvánoční doba, kdy poptávka po mase velmi vzrůstá a někdy je třeba pro řeznictví dokoupit i maso z jiných evropských zemí. Z celkového ročního objemu masa to ale jsou zhruba dvě procenta.

V zimě stoupá poptávka po jaternicích, jelitech, tlačence, uzených a vinných klobásách. V letní sezóně jsou žádané speciality na gril. "Dělám si vše sám a dokonce si pěstujeme i vlastní bylinky, vaříme hořčice do marinád a připravujeme BBQ omáčky. V zimě si pečeme vlastní buchty do jaternic, do vinné klobásy dáváme pouze sudová vína," popsal řezník.

Na klasické řeznické receptury má řeznické normy a kuchařky, používá, pokud možno, ty nejstarší. Vlastní například kuchařku z roku 1907. Moderní věci hledá na instagramu a internetu a část si sám vymýšlí. Obdivuje též účastníky mezinárodního řeznického šampionátu a doufá, že jednou bude také na takové úrovni, a třeba se jej zúčastní.

Ačkoliv navazuje na rodinnou tradici řezníků z Velké Dobré, působil Aulický v minulosti v armádě. K návratu k řemeslu na plný úvazek ho přivedl zájem klientů, kteří postupně přibývali, a také touha vyzkoušet si, jaké to je pracovat na svém. "V neposlední řadě to byla touha dělat naše řemeslo a posunout ho dále. A to je ve mně zakořeněné od první chvíle, co řemeslo dělám a stále to tak cítím," dodal.


Zdroj: ČTK, 23. 11. 2020





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 22:17