Agris.cz - agrární portál

Pěstitel: Déšť pomohl, vánoční stromky jsou zelenější

23. 11. 2020 | ceskenoviny.cz

Pro pěstitele vánočních stromků nastalo nejhektičtější období roku. V Nekoři na Orlickoústecku v týdnu začali řezat jedle, borovice i smrky. Prodej zahájí na začátku prosince. ČTK to řekl majitel firmy Lesní školy Nekoř Václav Faltus.

"Ke konci roku je to divočina. Pracujeme za každého počasí, musíme. Vánoce neodložíme. Vánoční stromky pěstujeme od semínka. Letošní déšť nám pomohl, bylo na čase. Barva jehličí je lepší, stromky jsou zelenější, je to vidět," řekl Faltus.

Někteří lidé si přijíždějí vybrat stromy už během roku a vrátí se znovu v prosinci. Protože má plantáž pět hektarů, aby je později našli, označí si je. Pilkou si je také sami uříznou.

"Lidé si jezdí takhle spousty let, přijde celá rodina, někdy se pohádají, který strom vybrat. Označí si ho čímkoliv, co kdo zrovna může postrádat, jsou tam plasty, kusy hadrů, letos tam je i jedna pěkná podprsenka. Lidová tvořivost se projeví," řekl Faltus.

Jedle kavkazská je sice nejdražší, za několik stovek korun, ale lidé ji kupují už asi pět let nejvíc. Druhá nejoblíbenější je borovice. Smrk ztepilý moc zákazníků nemá, vybere si ho kolem pěti procent lidí. Nejspíš proto, že nerychleji opadává.

"Smrky si kupují asi z nostalgie, taky voní jinak než ostatní jehličnany. Kdo má stromek týden, tak mu smrček stačí. Stromek si lidé mohou pořizovat od Mikuláše, ale je potřeba ho mít v zimě, třeba na balkoně," řekl Faltus.

Od pěstitele si zákazníci před Vánoci koupí kolem 1300 stromků. Prodává je přímo na plantáži a na dalších čtyřech místech v regionu. Stromky rostou přibližně deset let, než jsou dostatečně velké pro vánoční trh. Lepší je podle Faltuse koupit vánoční strom od pěstitele. Dovozové stromky z velkých plantáží v Dánsku jsou řezané už v říjnu a při přepravě často utrpí větve, dodal Faltus.

Autor: ČTK

 


Zdroj: ceskenoviny.cz, 23. 11. 2020





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 23:58