Agris.cz - agrární portál

Šéfka bank: Úspěchem sbírky bude vybrání 300 tun potravin

21. 11. 2020 | ČTK

V sobotu se koná letošní jediná celonárodní potravinová sbírka. Za úspěch bude ředitelka České federace potravinových bank Veronika Láchová považovat vybrání 300 tun potravin. Dnes to řekla ČTK. Bankám chybí 500 tun potravin, přestože se již letos vybralo za tři čtvrtletí tolik potravin, co loni za celý rok. Kvůli koronavirové pandemii narůstá v posledních měsících počet potřebných, uvedla Láchová. Samotná sbírka bude letos s omezeními například počtů dobrovolníků v obchodech.

Loni při podzimní sbírce vybrali dobrovolníci pro potřebné 330 tun potravin a 52 tun drogistického zboží, což byl rekord. Do charitativní akce se zapojilo i nejvíce prodejen, a to 754, a také největší počet dobrovolníků - 4500. Letos podle Láchové o rekord zapojených dobrovolníků nepůjde, v každém obchodě můžou být kvůli nařízení hygieniků dobrovolníci maximálně dva.

Předávání potravin se tak letos bude dít bezkontaktně, kdy je lidé nechají na vyhrazeném místě a dobrovolníci v zelených zástěrách s logem sbírky se o ně postarají. Láchová doufá že se letos vybere alespoň polovina loňských objemů jídla. Problémem je právě i bezkontaktnost, v minulosti byla tato charitativní činnost založená na osobním předání a poděkování, což letos není možné.

Další alternativou je nákup potravin přes internetové prodejce jako jsou Rohlik.cz nebo iTesco. Skrze ně se může do sbírky přispívat až do začátku prosince. "Troufám si tvrdit, že za takto náročných podmínek se potravinová sbírka ještě nekonala. A stejně tak nebylo důležitější, aby se uskutečnila. Jarní kolo muselo být kvůli koronavirové pandemii zrušeno a situace se začala postupně stávat kritickou, neboť rychle rostl počet těch, kteří začali potřebovat pomoc potravinových bank," dodal prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáš Prouza.

Potřebných lidí i podle Láchové přibývá, rekrutují se z těch, kteří přišli kvůli koronaviru o práci nebo mají minimální příjmy. Za září a říjen se zvýšila poptávka o zhruba 40 procent, uvedla. Za celý rok odhaduje, že se vybere kolem 6000 tun potravin, už nyní je vybráno přes 5000 tun. Předloni se za celý rok vybralo 4200 tun potravin.

Charitativní organizace doufají, že se ve sbírce vyberou hlavně trvanlivé potraviny, čerstvé dostávají každý den od obchodních řetězců, ovoce a zeleninu dosud získávaly ze zavřených škol, kam by se jinak vozila do programů na zvyšování spotřeby těchto produktů u školáků. "Cílem tohoto opatření je snížit výrobcům ztráty a zachránit rychloobrátkové zboží. Jen na podzim šlo o zboží v hodnotě téměř 12 milionů korun, což představuje zhruba 413.000 kusů ovoce a zeleniny a 755.000 mléčných výrobků," dodalo ministerstvo zemědělství.

Potravinové banky letos dostanou od ministerstva zemědělství zhruba 75 milionů korun, původně ministerstvo plánovalo dát o 11,7 milionu korun méně. I tak jde proti loňsku o pokles o zhruba 41 milionů korun. Vláda dnes bude rozhodovat o uvolnění dalších 20 milionů korun pro potravinové banky. Ty za peníze nakoupí jídlo pro chudé.

Banky běžně získávají zboží také z potravinových sbírek, evropského programu potravinové a materiální pomoci a od pěstitelů a producentů.

První potravinová banka na světě byla založena v roce 1967 ve Phoenixu v Arizoně, v Evropě první vznikla v roce 1984 v Paříži. V roce 1986 byla založena Evropská federace potravinových bank a v roce 1994 Česká federace potravinových bank. V ČR je 15 takových bank a logistické centrum v Modleticích u Prahy.


Zdroj: ČTK, 21. 11. 2020





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 09:08