Agris.cz - agrární portál

Stane se pečivo z čerstvě namleté mouky novým trendem?

20. 11. 2020 | pekarske-technologie.cz

Na trhu se objevují pekárny, které připravují chléb tradičními metodami a mohou se pochlubit produkty, které jsou zdravější, výživnější a ke všemu ještě krásně voní a zákazníky potěší i jejich chuť.

Mnohé pekárny si volí alternativní druhy mouky s vyšším obsahem vlákniny a zadělávají vlastní kvas, aby uspokojili rostoucí poptávku zákazníků po kvalitnějším a zdravějším pečivu, některé však zacházejí ještě dál a rozhodli se používat čerstvě namletou mouku tak, jak to dělávali naši předkové. Samozřejmě se jedná o menší rodinná pekařství, avšak dle nadšení zákazníků se tento pokus o návrat k tradičnímu pečení jen tak nevytratí.

Čerstvá mouka, půl zdraví

Celozrnná mouka, která je namleta krátce před použitím, má mnohem vyšší výživovou hodnotu než mouka trvanlivá. V okamžiku, kdy je mouka skladována, začnou se z ní díky působení oxidace ztrácet živiny. Po nějaké době je taková mouka téměř „prázdnou“ potravinou. Oproti tomu mouka čerstvá obsahuje v průměru až o 60% více vitamínů a minerálů. Celozrnná mouka navíc obsahuje části obalů a klíčků, které jsou cenným zdrojem vlákniny, mastných kyselin a dalších látek, které vyživují lidský organizmus. Čerstvě zpracovaná celozrnná mouka je i mnohem lépe stravitelná a obsahuje méně lepku, což je v dnešní době pro mnohé zákazníky trpící různými druhy intolerancí a trávicími problémy velice důležitý faktor.

Dle Evropské rady pro informace o potravinách zlepšuje zdraví již upřednostnění celozrnného pečiva před běžným „bílým“ pečivem. Celozrnné potraviny dle odborníků snižují riziko civilizačních chorob a díky nízkému glykemickému indexu dopomáhají k udržení zdravé tělesné hmotnosti. Pokud je mouka pro výrobu celozrnných produktů navíc čerstvě zpracovaná, nemusí již být pečivo pranýřováno jako nepřítel zdravého životního stylu, jak tomu v dnešní době mnohdy je, ale může se pro zákazníky stát partnerem na cestě ke zdraví.  Složitější proces výroby jistě potom rádi odmění i ochotou si za kvalitní produkt připlatit.

Autor: redakce


Zdroj: pekarske-technologie.cz, 20. 11. 2020





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 11:04