Agris.cz - agrární portál

Kofola roste, letos koupila Karlovarskou Korunní a Ondrášovku

20. 11. 2020 | ČTK

Vizitka akciové společnosti Kofola ČeskoSlovensko (po valné hromadě společnosti, která se letos konala mimo zasedání):

Vznik: Současná Kofola ČeskoSlovensko, a. s., byla do obchodního rejstříku zapsána v září 2012. Společnost Kofola vznikla v roce 1993 privatizací sodovkárny Nealko Olomouc.

Historie: V roce 1960 vyvinul Zdeněk Blažek z opavské farmaceutické společnosti Galena sirup Kofo (směs bylin a ovocných šťáv ochucených lékořicí), který se stal základem kolové limonády. Nápoj se měl jmenovat Kofocola, ale kvůli možným problémům s ochrannou známkou nakonec dostal název Kofola. Do pádu komunistického režimu patřila kofola vyráběná v řadě limonádoven mezi nejoblíbenější nealkoholické nápoje v Československu. Po otevření hranic Kofolu dočasně vytlačily z trhu zahraniční kolové nápoje, v druhé polovině 90. let značku oživila společnost Santa Nápoje rodiny Samarasů.

V roce 2003 byla v Krnově sídlící společnost Santa přejmenována na Kofola, a. s. Vznikl holding, který v roce 2006 přestěhoval své sídlo do Ostravy. V roce 2008 Kofola otevřela nový závod v polském Kutně za 15 milionů eur (zhruba 450 milionů korun; největší česká investice v Polsku), kam také později přenesla své sídlo.

V roce 2015 skupina Kofola přestěhovala sídlo své mateřské společnosti z Polska do ČR. Aktivity mateřské společnosti Kofola S. A. přesunula do akciové společnosti Kofola ČeskoSlovensko se sídlem v Ostravě. Z Polska, kde se jí v posledních letech nedařilo, se Kofola stáhla. Na polském trhu jí zůstala firma Premium Rosa, jež produkuje rostlinné a bylinné produkty.

Charakteristika: Kofola je nyní jedním z nejvýznamnějších výrobců nealkoholických nápojů ve střední Evropě. Má 11 výrobních závodů na pěti evropských trzích. K výrobkům firmy Kofola vedle stejnojmenného nápoje patří nápoje značek Rajec, Jupí, Vinea, Jupík, Semtex nebo Top Topic. V licenci Kofola vyrábí a distribuuje nápoje RC Cola a Orangina. Pro ČR a Slovensko je firma výhradním distributorem značek Evian a Badoit. V Česku dodává obchodům a restauracím také minerálku Vincentka. Provozuje freshbary a salaterie UGO.

Do skupiny patří slovinská společnost Radenska a chorvatský výrobce minerálních vod Studenac. Letos se skupina Kofola stala majitelem stoprocentního podílu ve společnostech Karlovarská Korunní a Ondrášovka také koupila českého výrobce ciderů, firmu F. H. Prager.

Hospodářské výsledky: Nápojářské skupině Kofola loni vzrostly tržby meziročně o 4,1 procenta na 6,4 miliardy korun. Provozní zisk EBIT jí stoupl o 2,9 procenta na 569,5 milionu korun a ukazatel EBITDA (provozní zisk před odpisy) o 5,9 procenta na 1,12 miliardy korun. Zisk činil 472,9 milionu korun.

Počet zaměstnanců: Více než 2100.

Základní kapitál: 1,115 miliardy korun.

Akcionáři: Majoritním vlastníkem skupiny je společnost Aetos, která vlastní 67,22 procent akcií. Aetos patří rodině Samarasů a ostatním zakladatelům Kofoly (akcionáři René Musila a Tomáš Jendřejek).


Zdroj: ČTK, 20. 11. 2020





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 18.04.2024 07:36