Agris.cz - agrární portál

Brazílie po měsících útlumu znovu urychlila odlesňování Amazonie

16. 11. 2020 | ČTK

Brazílie po čtyřměsíčním útlumu urychlila odlesňování Amazonie - v říjnu tam vykáceli stromy na ploše 836 kilometrů čtverečních. Podle agentury AFP to odhalily satelity národního ústavu vesmírného výzkumu (INPE).

Od června je to první měsíční bilance vyšší než loni, kdy byly zaznamenány masivní ztráty lesních ploch v Amazonii.

Ve srovnání s loňskem je ten letošní o něco příznivější - od ledna do října bylo letos vykáceno 7899 kilometrů čtverečních lesů, loni to bylo 8425 kilometrů čtverečních. Do září byl letošní rok příznivější o deset procent, říjnovou těžbou se rozdíl začíná zmenšovat a činí šest procent.

Jak připomíná AFP, situace se rychle zhoršuje od loňského nástupu prezidenta Jaira Bolsonara k moci - v roce 2018 byly v Amazonii vykáceny lesy na zhruba 5000 kilometrech čtverečních.

Znepokojení vyvolávají také stále rozsáhlejší lesní požáry. Satelity INPE na začátku listopadu odhalily dvojnásobek ohnisek než v loňském listopadu. Za celý loňský rok hořelo v Amazonii na zhruba 89.170 místech, v prvních deseti měsících letošního roku na více než 93.000 místech.

"Odlesňování i lesní požáry mají tutéž příčinu - chybí zde politika ochrany životního prostředí," sdělil Rômulo Batista z ochranářské organizace Greenpeace.

Viceprezident Hamilton Mourao vzal minulý týden diplomaty z několika zemí na vyhlídkový let, aby jim ukázal, že situace v Brazílii není tak špatná, jak se říká. Několik nevládních organizací ale upozornilo, že vybral trasu nad územím, které není odlesňováním příliš zasaženo.

Situace v Amazonii se dostala i do kampaně před prezidentskými volbami v USA. Kandidát demokratů Joe Biden v říjnu pohrozil důsledky, pokud bude odlesňování Amazonie pokračovat. Biden volby v listopadu vyhrál a Bolsonaro mu dosud negratuloval.


Zdroj: ČTK, 16. 11. 2020





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 18:25