Agris.cz - agrární portál

Počasí komplikuje sklizeň cukrové řepy, pole jsou rozmáčená

13. 11. 2020 | ČTK

Počasí letos na podzim komplikuje sklizeň cukrové řepy z polí, která jsou podmáčená. Například cukrovar v Dobrovici na Mladoboleslavsku se kvůli tomu potýká s menšími zásobami cukrovky ke zpracování, hrozilo i snížení produkce, nakonec se tak ale zatím nestalo, řekl ČTK PR manažer společnosti Tereos TTD Jakub Hradiský.

"Nejhorší situace byla na přelomu září a října, kdy spadlo během několika dnů na některých místech až 100 milimetrů vody. 1. října jsme měli sklizenou řepu jen na dva dny kampaně, standardní stav je zásoba zhruba na týden," uvedl Hradiský.

Firma musela podle něj zcela předělat harmonogram sklizně, protože naplánovaná pole pro sklizeň byla pod vodou. "Přesouvali jsme techniku i lidi, naši agronomové pracovali de facto non-stop. Ve hře byla i varianta dočasného snížení zpracovatelské kapacity, ale k té nakonec nemuselo dojít," řekl Hradiský.

Od té doby je podle Hradiského extrémně náročné sklidit každé pole. "Půda je opravdu velmi podmáčená, stroje se boří, do cukrovaru jezdí řepa velmi znečištěná, což komplikuje její zpracování. Nicméně očekáváme zpracování veškeré řepy, na polích nechceme nechat nic ani my, ani pěstitelé," uvedl Hradiský.

V letošní cukrovarnické kampani plánuje firma ve dvou svých cukrovarech vyrobit zhruba 315.000 tun cukru, tedy podobné množství jako v loňském roce. Společnost Tereos TTD, která dobrovický cukrovar vlastní, provozuje v České republice sedm továren. Kromě cukrovaru a lihovaru v Dobrovici jí patří také cukrovar České Meziříčí, lihovar Chrudim, Kojetín a Kolín a balicí centrum Mělník, které je v prostorách bývalého mělnického cukrovaru a kde se balí cukr do spotřebitelských balení. Ročně v Mělníku zabalí asi 90.000 tun cukru.

Dobrovický cukrovar je v České republice největší. Firma v Česku zaměstnává přes 500 lidí, jen v Dobrovici jich pracuje přes 150.

Jaroslav Beneš kš


Zdroj: ČTK, 13. 11. 2020





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.04.2024 14:55