Agris.cz - agrární portál

Kácet v Boubínském pralese půjde pouze za přísných podmínek

9. 11. 2020 | ceskenoviny.cz

Ministerstvo životního prostředí (MŽP) potvrdilo přísnější podmínky kůrovcové těžby pro Lesy ČR v Boubínském pralese na Šumavě. Státní podnik tak může kácet pouze na určených místech a musí postupovat šetrným způsobem. Uvedl to server iROZHLAS.cz s poukazem na rozhodnutí, které má k dispozici Český rozhlas Radiožurnál (ČRo).

Novou výjimku pro možnou těžbu kůrovcového dřeva v národní přírodní rezervaci Boubínský prales pro Lesy ČR stanovila na žádost firmy Správa CHKO Šumava. Výjimka má platit do konce roku 2024, dosud se lesnické hospodaření v rezervaci řídí podle výjimky z roku 2015, kdy žádná kůrovcová kalamita nebyla. Podniku se ale i nová výjimka zdála příliš přísná a koncem loňska se proti ní odvolal k MŽP.

Nynější verdikt se Lesům ČR nelíbí. "Rozhodnutí je odborně velmi rozporuplné. Ministerstvo životního prostředí tak přijímá plnou odpovědnost za zhoršující se stav lesa v národní přírodní rezervaci Boubín," uvedla mluvčí firmy Eva Jouklová.

S rozhodnutím není spokojené ani ekologické Hnutí Duha, které výjimku také napadlo. Požadovalo zastavit kácení na celém území Boubínského pralesa. "Prales nevzniká motorovou pilou. Vzniká dlouho, samovolně a patří k tomu i kůrovec. Zásahy jdou proti smyslu národní přírodní rezervace," vysvětloval v září postoj hnutí expert Jaromír Bláha.

Území rezervace s povolenou asanací stromů napadených kůrovcem Správa CHKO Šumava v nové výjimce rozdělila na několik částí a stanovila pro ně řadu podrobných podmínek, zjistila už dřív ČTK z textu výjimky. Například v části na severu rezervace by mohli lesníci kůrovcové stromy asanovat pouze odkorněním nastojato. V nejcennější části pralesa, jeho takzvaném jádru, má být kácení dál zakázáno a stále má jít o bezzásahové území. O zásahy v jádru rezervace Lesy ČR nežádaly.

Autor: ČTK


Zdroj: ceskenoviny.cz, 9. 11. 2020





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 15:41