Agris.cz - agrární portál

Ministr zemědělství svolá Ústřední nákazovou komisi, důvodem je vysoké riziko výskytu afrického moru prasat a nebezpečné formy ptačí chřipky

6. 11. 2020 | MZe ČR

Tisková zpráva – Nekontrolované šíření afrického moru prasat (AMP) v pohraničních oblastech Německa a Polska výrazně zvyšuje riziko zavlečení této choroby na území České republiky. Nejvíce ohrožené jsou Ústecký, Liberecký a Královehradecký kraj. Současně s podzimní migrací ptáků se také zvyšuje riziko výskytu ptačí chřipky, která se objevila např. v Německu. Chorobu zaznamenalo také Nizozemsko, kde navíc testy potvrdily nebezpečný typ H5N1, který je přenosný na člověka. Ministr zemědělství kvůli tomu svolá zasedání Ústřední nákazové komise.

„Bohužel nákazová situace v okolních zemích se zhoršuje hned u dvou nebezpečných chorob současně. Státní veterinární správa situaci detailně monitoruje, chceme mít připravené scénáře postupu v případě výskytu afrického moru prasat i ptačí chřipky na našem území. Je otázkou času, kdy se některá z nemocí na našem území znovu objeví, i proto chci situaci probrat v rámci Ústřední nákazové komise, jejíž zasedání svolám co nejdříve,“ řekl ministr zemědělství Miroslav Toman.

O situaci kolem šíření AMP bude ministr Toman videokonferenčně jednat také v úterý 10. listopadu s ministryní zemědělství Německa a ministrem zemědělství Polska. V pohraniční oblasti těchto zemí se v posledních dnech AMP rychle šíří a hrozí, že divoká prasata jej přenesou na území ČR. O tématu plánuje ministr Toman hovořit také na nadcházející Radě ministrů zemědělství v pondělí 16. listopadu.

S velkými obavami sleduje Ministerstvo zemědělství také šíření ptačí chřipky v Evropě. Ta již byla potvrzena mj. ve Velké Británii či Německu. Pozitivní případy má také Nizozemsko, kde navíc úřady potvrdily i nebezpečnou formu H5N1, která je přenosná na člověka.

„S ohledem na podzimní migraci ptáků je riziko výskytu ptačí chřipky velmi vysoké. S vypětím všech sil dozorové orgány situaci zatím zvládají, i ty se ale v současnosti potýkají s nedostatkem lidí kvůli nákaze koronavirem. Chceme proto mít připraveny detailní plány pro případ vypuknutí některé z nákaz na našem území,“ uvedl ministr Toman.

Právě koronavirus a jeho možný přenos na zvířata bude jedním z dalších témat, které chce ministr probrat s Ústřední nákazovou komisí. V tuto chvíli ověřuje Státní veterinární správa informace o možném přenosu koronaviru na norky v Dánsku. Důležité je, že dosud nebyl nikde prokázán přenos Covid-19 ze zvířete na člověka. Přesto ČR k těmto případům zjišťuje více informací.

Vojtěch Bílý

tiskový mluvčí Ministerstva zemědělství


Zdroj: MZe ČR, 6. 11. 2020





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 14:22