Agris.cz - agrární portál

Africký mor prasat se prokázal nově i v Sasku

2. 11. 2020 | ceskenoviny.cz

Nákaza prasat africkým morem se vyskytla již ve druhé německé spolkové zemi. Po Braniborsku se prokázala také v Sasku, které sousedí s Českou republikou. S odvoláním na saské ministerstvo sociálních věcí o tom dnes informovala agentura DPA. Veterináři potvrdili nákazu u zastřeleného divočáka v okrese Zhořelec (Görlitz) nedaleko trojmezí Německa, Polska a Česka. Zvíře bylo usmrceno 27. října.

Sasko po potvrzení nálezu zřídilo krizový štáb, který ve spolupráci se zástupci okresu a armádou připravuje opatření proti dalšímu šíření choroby.

"Apeluji na chovatele prasat, aby se snažili svá prasata chránit, nenechávali je volně a důsledně dodržovali biologicko-bezpečnostní opatření," řekla saská ministryně sociálních věcí Petra Köppingová.

V Německu se nákaza prasečím morem poprvé objevila 10. září v sousedním Braniborsku, v místě vzdáleném asi 50 kilometrů od Saska. Úřady dosud v Braniborsku potvrdily více než sto případů nakažených divokých prasat a snaží se zabránit dalšímu šíření nákazy pomocí plotů, pátracích psů a dronů. Zvěř zpravidla umírá několik dnů poté, co se infikuje.

Pro člověka je africký mor neškodný, může mít ale závažné dopady na chov domácích prasat. Jen v Sasku je zhruba 3000 zemědělců, kteří chovají kolem 669.000 prasat.

Autor: ČTK


Zdroj: ceskenoviny.cz, 2. 11. 2020





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.04.2024 03:57