Agris.cz - agrární portál

Komora: V zemědělství chybí pracovníci, nedorazili cizinci

30. 10. 2020 | ČTK

V živočišné výrobě aktuálně chybí zhruba šestina pracovníků kvůli karanténám nebo ošetřování dětí, které nemohly jít do škol. Lidé ze zahraničí pak nedorazili na pěstování zeleniny. ČTK to dnes sdělili zástupci Agrární komory ČR. Chovatelé zvířat proto apelují na vládu, aby prominula sociální pojištění alespoň po dobu trvání nouzového stavu pro prvních 50 zaměstnanců v podniku. Podle komory ubližuje zemědělcům také uzavření gastronomického sektoru a školních jídelen, se kterými měli někteří z nich smlouvy.

Pěstitelé a chovatelé nemůžou poslat své zaměstnance na home-office, dodávají zástupci komory. Největší dopad má současná situace pak na obory s vysokým podílem ruční práce jako pěstování ovoce a zeleniny.

"Chybí kvalifikovaní sezonní pracovníci, jejichž část za normálních okolností přijíždí ze zahraničí. V období květen až říjen narůstá potřeba pracovních sil u ovocnářů a zelinářů na dvojnásobek. Kvůli výpadku kvalifikovaných pracovníků ze zahraničí došlo letos k meziročnímu nárůstu pracovních nákladů v řádu desítek procent," dodala komora.

Lidé se u pěstebních prací podle komory často střídají a nejsou tak šikovní ani zkušení jako dlouholetí pracovníci ze zahraničí. Jde například o "nekvalifikované" pracovníky ze zavřených gastronomických provozů nebo z automotivu. "Na vyšších výdajích se podílí i tlak na zvyšování mezd od agentur práce nebo vícenáklady na zřizování karanténních ubytoven," uvedla komora. V příštím roce je podle ní možné, že dojde ke snížení pěstebních ploch zeleniny o 15 procent. Podle tajemnice komory Gabriely Dlouhé finišuje také sklizeň ovoce, kde chybí kolem 500 pracovníků. Ze zahraničí nedorazili pracovníci například z Ukrajiny, Moldávie, Rumunska nebo z Filipín a Mongolska.

Pokles počtu pracovníků v zemědělství činil loni 1,2 procenta, bylo jich tak zhruba 99.000. Předloni to přitom vypadalo, že se počet pracovníků stabilizoval, loni však podobně jako většinově v posledních dvou dekádách znovu klesl. Průměrný plat v zemědělství se loni podle vládní zprávy meziročně zvýšil o zhruba 1800 Kč na 27.200 Kč.

drh mha


Zdroj: ČTK, 30. 10. 2020





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 20:31