logo Silvarium tisk

Vznikl Lesnicko-dřevařský fond: poskytne podporu lesnictví i dřevařství

Hlasujte v anketě! Valná hromada Lesnicko-dřevařské komory ČR schválila dne 22. října 2020 vznik Lesnicko-dřevařského fondu. Ten je určen ke zvýšení konkurenceschopnosti lesního hospodářství a dřevozpracujícího průmyslu a pro podporu domácího využívání dřeva jako ekologické a obnovitelné suroviny. Fond bude podporovat lesnické a dřevařské obory vědy a výzkumu, inovace, odborné vzdělávání, dále projekty s ekologickým, sociálním, humanitárním a kulturním zaměřením, podporující cíle fondu.

Lesnicko-dřevařský fond bude podporovat v první řadě lesnictví a lesnická řemesla, která zajišťují udržitelnost lesního hospodářství, a tím i celé krajiny. Kromě produkce dříví přispívají lesy společnosti i mimoprodukčními funkcemi lesa jako jsou funkce rekreační, půdoochranné, funkce nezbytné pro zadržování vody v krajině, čištění vzduchu, vázání oxidu uhličitého, regulace teploty a ostatní celospolečensky užitečné funkce. To jsou dnes i nejvyšší hodnoty v Evropě a v politice Evropské komise.

„Našim záměrem není zvýšit těžbu dříví v České republice, která je nyní vysoká vzhledem k probíhající kalamitě. Chceme ale zvýšit kvalitu hospodaření v našich lesích a dosáhnout i lepšího zhodnocení dříví na tuzemském trhu. Podporou domácího využití můžeme snížit vývoz surového dříví z České republiky. Uvědomujeme si, že právě výše exportu dříví je velmi často předmětem veřejné kritiky. Naším cílem je proto podporovat domácí využívání výrobků ze dřeva a produkci výrobků ze dřeva s vyšším stupněm přidané hodnoty. Jsme česká komora, a tak to chceme dělat doma, v České republice,“ řekl předseda Komory Jan Václavík.

Podle dostupných informací je zhruba polovina dříví vytěženého v České republice v surovém stavu, tedy s minimální přidanou hodnotou, exportována do zahraničí.

Pevně věřím, že docílíme významného zvýšení environmentálních přínosů snižováním emisí CO2 prostřednictvím vyššího ukládání uhlíku ve výrobcích ze dřeva a zlepšíme podporou moderních řešení i naše společné životní prostředí. Činnost Lesnicko-dřevařského fondu bude mít také sociální přínosy v podobě rozvoje podnikání a zaměstnanosti, související se zpracováním dřeva,“ zdůraznil předseda Jan Václavík a doplnil: „lesy, ve kterých se dobře hospodaří, jsou krásné a výrobky ze dřeva jsou příjemné, zdravé a mají u nás silnou tradici, kterou chceme rozvíjet.“

Rozloha lesů tvoří více než třetinu území ČR a jejich existence má jednoznačně pozitivní přínos pro občany naší republiky. Proto se Komora dlouhodobě snaží o zlepšování podmínek pro hospodaření v lesích.

Protože se v minulých letech nepodařilo prosadit Lesnicko-dřevařský fond zákonem, rozhodla se Komora využít své postavení, reprezentující významné vlastníky lesa i lesnické a dřevozpracující firmy, střední odborné a vysoké školy, výzkumníky, lesní školkaře i lesnická média, a založit fond na vlastní půdě. Výběr příspěvků nebude povinný, daný zákonem, ale je postaven na dobrovolné vůli přispěvatelů. V Komoře totiž vědí, že stále více lidí si uvědomuje, že skutečná pomoc našemu životnímu prostředí není zadarmo a že nejlépe tuto pomoc mohou poskytnout odborníci ve spolupráci s širokou odbornou i laickou veřejností.

Lesnicko-dřevařská komora ČR sdružuje nejvýznamnější podnikatelské subjekty lesnicko-dřevařského sektoru, správce lesů ve vlastnictví státu, instituce z akademické i výzkumné sféry, oborového školství a společnosti, zaměřené na celoživotní odborné vzdělávání a oborovou osvětu. Komora je současně i dlouholetým členem Agrární komory ČR, kde je zapojena do poradních orgánů této organizace.

Lesnicko-dřevařská komora ČR je zájmové sdružení právnických osob z odvětví lesního hospodářství a dřevařské prvovýroby, ustavené podle § 20 písm. f) zákona č. 40/1964 Sb., Občanského zákoníku, ve znění pozdějších předpisů.

Podle TZ LDK, red.

Více se založení Lesnicko-dřevařského fondu bude věnovat Lesnická práce 11/2020

Líbil se vám článek?
(0 hlasů)

Diskuse na serveru Silvarium.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na Silvarium.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.

Populární zprávy

Více motivace, méně regulace – ministr Výborný představil novelu lesního zákona

Více motivace, méně regulace – ministr Výborný představil novelu lesního zákona

Zobrazení: 3308

Video a anketa v článku. Po zhruba 1,5 roce příprav představil ministr zemědělství Marek Výborný novelu...

Vedení Lesů ČR shrnulo výsledky hospodaření za rok 2023 a plány pro letošní rok

Vedení Lesů ČR shrnulo výsledky hospodaření za rok 2023 a plány pro letošní rok

Zobrazení: 2346

Aktualizováno: Video na konci článku Lesy České republiky s odezníváním kůrovcové kalamity snížily těžbu dříví o...

Jak je to s přirozeným výskytem modřínu v českých zemích

Jak je to s přirozeným výskytem modřínu v českých zemích

Zobrazení: 2178

Anketa na konci. Koncept původnosti v populační biologii je problematický, protože stojí a padá s fragmentárními...

Novým ředitelem Lesní správy Lány se stane Michal Pernica

Novým ředitelem Lesní správy Lány se stane Michal Pernica

Zobrazení: 2151

Na základě výběrového řízení byl vybrán nový ředitel příspěvkové organizace Kanceláře prezidenta republiky Lesní správy Lány...

MZe zveřejnilo aktualizaci přehledu veškerých podpor pro vlastníky lesů, podnikatele v lesním hospodářství a uživatele honiteb

MZe zveřejnilo aktualizaci přehledu veškerých podpor pro vlastníky lesů, podnikatele v lesním hospodářství a uživatele honiteb

Zobrazení: 1636

Ministerstvo zemědělství zveřejnilo aktualizované dotační programy (stav k 15. 1. 2024). V dokumentu pro vlastníky lesů, podnikatele...

Ohlédnutí za kůrovcovou kalamitou II

Ohlédnutí za kůrovcovou kalamitou II

Zobrazení: 1560

Kůrovcová kalamita, která na severovýchodní Moravě začala v plné síle v roce 2015, se postupně rozvinula...

Poslední komentáře

Anketa

Může Vám být aplikace ClimRisk užitečná při Vaší péči les?

Naši partneři

Lesy ČR VLS UHUL ČLS LOS DYAS.EU PEFC LESmedium.SK Lesnicko-dřevařská komora ČR Arcibiskupské lesy a statky Olomouc s.r.o. Agrární komora ČR Projekt LARIXUTOR

Naše další weby

Sociální sítě