Agris.cz - agrární portál

Potraviny z domácích plodin by díky dobré úrodě neměly zdražovat, tvrdí odborníci z českého zemědělského startupu

28. 10. 2020 | Agdata

Brno, 27. října 2020

V porovnání s předchozími roky máme konečně dobrou úrodu. Na tom se shodují analytici i odborníci z českého agrotech startupu Agdata, lídra v oblasti digitalizace zemědělství. Brambor se podle dat Agdata sklidilo o zhruba 10 % více, farmáři se přesto potýkají s problémy při sklízení. Obilovin se sklidilo více o zhruba 5 %. I díky poklesu odbytu v gastronomickém sektoru by se spotřebitelské ceny potravin na podzim neměly zvedat.

Letošní zemědělská sezona byla jako na houpačce. Jarní problémy s nedostatkem pracovních sil a suchem vystřídaly netypicky vlhké letní měsíce, které přispěly k tomu, že se podařilo zlepšit úrodu oproti předchozím sezónám. „Musíme však brát v potaz fakt, že roky 2015 až 2019 byly kvůli pětisetletému suchu vyloženě slabé. Vedle nich letošní úroda působí velmi pozitivně. Na finální čísla si ještě nějakou chvíli musíme počkat, ale podle našich dat již nyní můžeme tvrdit, že rok 2020 až na výjimky jako chmel byl pozitivní,“ uvádí Lukáš Musil, akreditovaný konzultant ministerstva zemědělství a zároveň obchodní ředitel startupu Agdata.

Letošní sklizeň se kvůli zářijovým a říjnovým dešťům poněkud protáhla a někde stále ještě probíhá Dalším rysem letošní sezóny je fakt, že se kvůli dešťům muselo použít velké množství ochranných přípravků, které chrání rostliny před plísněmi či jinými škůdci. Vytrvalé deště měly za následek, že se přípravky jednoduše smývaly. Deště pocítili především bramboráři, kteří zaznamenali zhruba 10% nárůst úrody oproti předchozím letům. „Bramborářská sklizeň byla letos kvůli dešťům složitější. Od našich klientů máme informace, že zhruba desetina produkce musela zůstat nesklizená na poli, protože se k ní v rozbahněném terénu nedostala žádná mechanizace. Přesto jsou letošní data ze sklizně pozitivní. Snížený odbyt do gastronomického sektoru kvůli epidemii COVID-19 by měl mít za následek to, že ceny zůstanou stejné, někde možná i zlevní,“ dodává Musil. 

Letošní úroda se nevydařila jen u několika plodin, mezi kterými vévodí chmel. Podle údajů Agdata bude letošní úroda slabší zhruba o pětinu: „Od našich pěstitelů chmele máme zprávy, že kvalita chmele je letos nadprůměrná, avšak letní výkyvy v počasí měly za následek to, že se ho urodilo méně než v loňském roce, který byl naopak vysoce nadprůměrný,“ vysvětluje Lukáš Musil a dodává: „Navzdory koronavirové epidemii a celkovým problémům s pracovními silami můžeme letošní sezónu hodnotit jako vydařenou.”

O Agdata

Agdata založili bratři Musilové spolu s Jiřím Jiráskem v roce 2016. Během čtyř let se platforma stala nejrozšířenějším ekosystémem pro chytrou správu zemědělských podniků a farem. Určená je pro subjekty všech velikostí, od malých rodinných podniků po velké zemědělské koncerny. Ekosystém Agdata zahrnuje cloudovou softwarovou platformu a celou řadu telematických čidel a senzorů komunikujících pomocí GPS nebo LoRa sítě. Pod značkou Agdata City pak dodává senzory napojené na analytický systém také do měst a obcí

Padly informace na úrodnou půdu? Rádi Vám řekneme víc:

František Brož

PR agentura FYI Prague

frantisek.broz@fyi.cz

Jiří Musil

CEO Agdata

jiri.musil@agdata.cz

 

 


Zdroj: Agdata, 28. 10. 2020





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 16.04.2024 09:46