Agris.cz - agrární portál

Více, než je doporučeno. Pekaři solí nešetří, může to být zdraví nebezpečné

26. 10. 2020 | Denik.cz

Křupavý rohlík nebo chléb s máslem, sýrem či marmeládou. Pro mnohé vzor klasické a kvalitní snídaně. I ta však může skrývat skryté nebezpečí, 89 procent pekárenských výrobků totiž obsahuje větší množství soli, než doporučuje Světová zdravotnická organizace. Vyplývá to z průzkumu, který provedlo Centrum zdraví, výživy a potravin Státního zdravotního ústavu (SZÚ).

Centrum při něm zkoumalo 168 kusů pečiva, které nakoupilo v obchodech. „V kategorii chlebů pouze devět procent splnilo, tedy nepřesáhlo, doporučený limit Světové zdravotnické organizace (WHO),“ konstatují autoři studie. U ostatních druhů pečiva splnilo zdravotnické normy, jež doporučují maximálně 1,2 gramu soli na sto gramů pečiva, jen jedenáct procent zkoumaných vzorků.

Mezi jednotlivými druhy chleba přitom nebyly z hlediska množství přidané soli téměř žádné rozdíly. „ Nejvíce jí obsahovaly pšeničné chleby, nejméně pak chléb celozrnný,“ uvádí se ve studii.

V kategorii běžného pečiva byly naopak rozdíly výraznější. Nejvíce jí bylo v pšeničnožitných výrobcích, naopak nejméně opět v těch celozrnných. Samozřejmě při příjmu soli v pečivu hraje roli i to, kolik ho člověk sní. Nejvíce se v tomto směru činí mladíci mezi patnácti a sedmnácti roky věku. Naopak nejméně dívky mezi jedenácti a čtrnácti roky.

Tichý zabiják

Nadměrnou konzumací pečiva si tak lidé mohou zadělat na problémy. Nejenomže se po něm tloustne, ale pokud pravidelně překračuje doporučené denní dávky soli, což je například u dospělých pět gramů, může to u nich podpořit řadu chorob končících až smrtí.

Problémy to může působit například těm, kteří mají potíže se srdcem či cévami. Například nemocemi srdečního selhání přitom trpí asi 230 tisíc Čechů. A nemusí se jednat jen o staré lidi.

„V ordinacích vidíme v poslední době častěji, že se objevují mladí lidé s infarkty, a z nich se rekrutují i pacienti se srdečními selháními,“ řekl nedávno Jan Bělohlávek ze II. interní kliniky 1. Lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice.

Nadměrná konzumace soli ale může být i jednou z příčin nemocí jater, ledvin a vzniku ledvinových kamenů nebo cukrovky.

Autor: Pavel Cechl

Zdroj: Denik.cz, 26. 10. 2020





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 14:19