Agris.cz - agrární portál

CCEP nabízí za australskou stáčírnu Coca-Coly 9,28 miliardy AUD

26. 10. 2020 | ČTK

Coca-Cola European Partners (CCEP), evropská stáčírna a plnírna nápojů Coca-Cola, nabízí za převzetí australského kolegy Coca-Cola Amatil 9,28 miliardy australských dolarů (151,8 miliardy Kč). Pokud se dohodu podaří dokončit, bude to největší převzetí v Austrálii v letošním roce, upozornila agentura Reuters.

Cena je však nižší, než činila hodnota firmy v únoru, tedy předtím, než pandemie nemoci covid-19 rozvířila globální trhy a stáhla svět do recese. Australská firma ale cenu podpořila kvůli nejistému dalšímu vývoji v souvislosti s covidem-19. Podpora naznačuje, že firma očekává, že ekonomické oživení může trvat roky, což je horší výhled, než mají někteří místní ekonomové.

Zisk Coca-Cola Amatil zasáhlo uzavření restaurací a hospod od března. Firma má 32 výrobních závodů a působí v šesti zemích, kromě Austrálie také na Novém Zélandu, v Indonésii, na Fidži, Papui Nové Guinei a na Samoi.

Akcie australské firmy stouply dopoledne na burze o 15 procent na 12,31 australského dolaru. Obchodovaly se tak pod nabídnutou cenou 12,75 AUD, což naznačuje, že investoři zohledňují v ceně možnost krachu jednání o obchodu. Koncem února se akcie prodávaly za 13,07 AUD, o měsíc později se však propadly pod osm AUD. Akcie nyní stabilně rostou, spolu s širším trhem, jak země postupně uvolňuje přísná omezení a počet nových případů nemoci covid-19 klesá.

Nápojový gigant Coca-Cola vlastní v australské firmě 31 procent a v CCEP podíl 19 procent. Firma uvedla, že dohoda by byla v nejlepším zájmu majitelů akcií obou firem i Coca-Coly.

CCEP před podáním závěrečné nabídky uskuteční hloubkovou kontrolu v Coca-Cola Amatil, tzv. due diligence. Dohodu bude také muset schválit australská rada pro přezkum zahraničních investic, která letos získala větší pravomoci k zablokování zahraničních investic, pokud je považuje za bezpečnostní riziko nebo riziko pro dodavatelské řetězce.


Zdroj: ČTK, 26. 10. 2020





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 13:09