Agris.cz - agrární portál

Cukrovar: Během cukrovarnické kampaně nemůžeme zastavit výrobu

26. 10. 2020 | ČTK

Cukrovar společnosti Tereos TTD v Dobrovici na Mladoboleslavsku zavedl kvůli pandemii koronaviru rozsáhlá hygienická opatření. Případné zastavení výroby kvůli rozšíření nákazy v závodě by způsobilo rozsáhlé škody, firma si tak nemůže dovolit zastavit výrobu. V letošní cukrovarnické kampani plánuje firma ve dvou svých cukrovarech vyrobit zhruba 315.000 tun cukru, tedy podobné množství jako v loňském roce, řekl ČTK PR manažer Jakub Hradiský.

Cukrovar funguje v cukrovarnické kampani v nepřetržitém čtyřsměnném provozu. Pracovníci jednotlivých směn se mezi sebou v rámci zavedených opatření nesmí potkávat. Svá pracoviště musí lidé dezinfikovat, cukrovar zavedl takzvanou dvojí kontrolu, pracoviště vydezinfikuje jak končící, tak i začínající zaměstnanec.

Všichni zaměstnanci dostávají od firmy jeden respirátor na čtyři hodiny práce, za den tak spotřebují podle své pracovní pozice dva až tři. Jednotlivá místa k sezení v jídelně jsou oddělena plexiskly, která byla nainstalována také na velín mezi jednotlivé pracovníky.

"Je riziko toho, že pokud by se nám nemoc rozšířila v závodě, tak nedokážeme zpracovat cukrovou řepu, která podléhá rychlé degradaci. A my si nemůžeme dovolit závody během cukrovarnické kampaně zastavit," řekl Hradiský.

Hygienická opatření stojí firmu miliony korun. "Je to samozřejmě nepříjemný vícenáklad, ale je to malá cena za to, že zachováme zdraví zaměstnanců a kontinuitu naší výroby," uvedl Hradiský.

Opatření se dotýkají také externích firem, které s cukrovarem spolupracují. Novými pravidly se letos řídí například řidiči kamionů, kteří do Dobrovice vozí z polí cukrovou řepu a odvážejí hotový produkt. "Řidiči nesmějí opouštět kabiny vozu. Pokud ji opouští, musí mít ochranné prostředky na obličeji a rukavice. Zařídili jsme jim sociální zařízení mimo závod, aby nechodili na sociální zařízení, kde jsou naši zaměstnanci," řekl Hradiský.

Už na jaře rozšířil Tereos své portfolio produktů, v dobrovickém lihovaru začal vyrábět dezinfekci Anti-Covid. "Je to podle receptury Světové zdravotnické organizace. Na jaře se nazývala Anti-Covid, nyní jsme si ten výrobek zaregistrovali pod názvem TTD Dezinfekce," řekl Hradiský. Dezinfekce je určená především větším odběratelům. "Upřednostňujeme dodávky pro zdravotnická zařízení, složky integrovaného záchranného systému a podobné odběratele. Vyrobené množství se odvíjí podle poptávky," řekl Hradiský.

Cukrovar letos vyrobí asi 315.000 tun cukru. "Trošku nás překvapily výnosy cukrové řepy, která v letošním roce po celou dobu vegetace vypadala velmi dobře, očekávali jsme výnosy až 80 tun. Po posledních přepočteních a vzorkování řepy to vypadá, že výnosy budou nižší, asi okolo 70 tun, což je na úrovni loňského roku," řekl Hradiský. Řepu letos poškodila mimo jiné houbová choroba nebo hraboši.

Společnost Tereos TTD, která dobrovický cukrovar vlastní, provozuje v České republice sedm továren. Kromě cukrovaru a lihovaru v Dobrovici jí patří také cukrovar České Meziříčí, lihovar Chrudim, Kojetín a Kolín a balicí centrum Mělník, které je v prostorách bývalého mělnického cukrovaru a kde se balí cukr do spotřebitelských balení. Ročně v Mělníku zabalí asi 90.000 tun cukru.

Dobrovický cukrovar je v České republice největší. Firma v Česku zaměstnává přes 500 lidí, jen v Dobrovici jich pracuje přes 150.

Jaroslav Beneš


Zdroj: ČTK, 26. 10. 2020





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 13:27