Agris.cz - agrární portál

Další projekt Lesů ČR proti suchu: Bruntálský Kobylí potok zadrží více vody

26. 10. 2020 | Lesy České republiky, s. p.

Kobylí potok v Bruntále v Moravskoslezském kraji proměnili vodohospodáři z Lesů ČR během roční revitalizace v meandrující tok. V době sucha zadrží vodu, která dříve z uměle napřímeného koryta rychle odtékala. Vzniklo i 13 tůní, upravily se svahy a na březích rostou desítky nově vysazených stromů a keřů. Zlepšily se ekologické podmínky pro vodomilné živočichy a rostliny. Projekt za více než tři a půl milionu korun bez DPH z programu VRACÍME VODU LESU skončil letos v říjnu.

„Odstranili jsme původní betonové opevnění dna a paty svahů i dřevěné prahy. Svahy se rozvolnily, koryto nově tvoří oblouky, které svým poloměrem odpovídají jeho šířce a hloubce i průměrnému ročnímu průtoku vody. Břehy nově stabilizují kameny,“ říká Miroslav Kahánek, vedoucí správy toků pro oblast povodí Odry z Lesů ČR a pokračuje: „Koryto jsme v některých úsecích rozšířili, meandry tok prodloužily a snížily jeho spád, takže se i v sušším období zpomalí odtok vody.“  Vzniklo také 13 tůní a mikrotůní.

Zásadní proměnou prošel i úsek toku před zaústěním do Černého potoku u kostela. Silniční panely ze dna vodohospodáři odstranili a voda se soustředí do nové kynety, která se ve dvou místech rozšiřuje do mikrotůní.

Upravil se i sklon svahů a k toku se dá nově dostat po kamenných přístupech mezi tůněmi a korytem toku nebo tůněmi a svahem.  Vše zakončila podzimní výsadba 83 lip, jasanů, jeřábů, javorů a téměř tří desítek keřů. Stavbu spolufinancovala Evropská unie prostřednictvím Operačního programu Životní prostředí.

 

Kontakt: Eva Jouklová – tisková mluvčí; Lesy ČR, s.p; +420 725 257 900; eva.jouklova@lesycr.cz

 

 


Zdroj: Lesy České republiky, s. p., 26. 10. 2020





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 00:16