Agris.cz - agrární portál

Jediný šlechtitelský chov hus v ČR čeká kvůli viru méně zákazníků

23. 10. 2020 | ČTK

Jediný šlechtitelský chov hus v Česku, v jihočeském Byňově, čeká kvůli koronaviru pokles objednávek. Některé restaurace snižují domluvený odběr. V Byňově teď prodávají přes okénko jednotlivcům. Odbyt se zastavil i Rybářství Nové Hrady, pod nějž chov spadá. Kdyby platila přísná opatření i na Vánoce, některé rybníky by rybáři letos nelovili. ČTK to řekli ředitel Rybářství Nové Hrady Lubomír Zvonař a vedoucí střediska chovu drůbeže Naďa Hrvolová.

Na svatomartinská menu v restauracích dodají z chovu v Byňově u Nových Hradů každý rok asi 2000 hus, z toho kolem stovky odebírá pivovar Budvar.

"Zatím prodáváme jen přes okénko, ale některé restaurace neví, čekají, některé už odvolávají, ponižují objednávky. Běží ale drobný prodej, tak se to zatím vyrovnává. Husy, které neprodáme na Martina, by se mohly prodat na vánoční trh, když budou mírnější opatření," řekl Zvonař.

Farma v Byňově má 11 zaměstnanců, majitelem zvířat je Rybářství Nové Hrady. Hrvolová míní, že hospody začnou objednávky snižovat, když musely zavřít. "Myslím, že nás to taky postihne, ale zatím se snažíme přežívat. Většina bude odříkat, protože se budou bát. Nesmí se vycházet, myslím si, že příští týden to začne. Teď jezdí jednotlivci, prodáváme z okna," řekla Hrvolová. Někteří zaměstnanci jsou navíc doma na ošetřovném.

Problémy má i Rybářství Nové Hrady, které čeká z podzimních výlovů výnos 400 tun ryb. Maloobchodní cena na sádkách je 75 korun za kilogram výběrového kapra, stejně jako u Rybářství Třeboň. "S kaprem je to teď pofiderní, protože se zastavil odbyt: zavřely hospody, zavřely v Německu, export se taky přibrzdil, nevíme, jaké budou Vánoce," řekl Zvonař.

Ryby pro vánoční trh budou lovit v listopadu. Kdyby dál trvala přísná opatření, některé rybníky vyloví až na jaře. "To je pro nás ale ekonomicky špatně, budeme bojovat o přežití, protože rybu neprodáme, ale náklady jdou dál," řekl Zvonař. Záleží i na tom, zda vláda na Vánoce povolí stánkový prodej kaprů.

Novohradské rybářství zaznamenalo na jaře kvůli koronaviru ztráty. Díky tomu, že při jarních výlovech loví ryby hlavně na zarybnění a přes léto odbyt stoupl, vedení firmy doufá, že hospodaření skončí na nule. Novohradští rybáři hospodaří na 330 rybnících s rozlohou 1258 hektarů.

Šlechtění hus v Byňově začalo v roce 1970. V chovném hejnu je od 5500 do 6000 kusů, asi 5000 hus a 1000 houserů. Chov se obměňuje po čtyřech až pěti letech. Většina zákazníků je z Česka. Na sezonu má farma připraveno kolem 16 násad, v každé je od osmi do 12.000 vajec.

Novohradské rybářství patří v Česku k průkopníkům velkochovu hus a kachen. Dnes je jediný svého druhu v Česku. Z líhně ročně vzejde 60.000 housat a stejný počet kachňat; rybářství chová asi 500 kachen.

 

Václav Koblenc dr


Zdroj: ČTK, 23. 10. 2020





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 10:44