Agris.cz - agrární portál

Národní zemědělské muzeum dokončilo centrální depozitář v Čáslavi

23. 10. 2020 | ČTK

Národní zemědělské muzeum dokončilo stavbu centrálního depozitáře v Čáslavi na Kutnohorsku. Bude sloužit k uložení sbírkových předmětů z poboček. Výstavba vyšla na 122 milionů korun, většinu pokryla dotace z Integrovaného regionálního operačního programu. S uvedením do provozu se počítá příští rok v květnu, informovala dnes ČTK mluvčí muzea Jitka Taussiková.

Muzeu dosud chyběl centrální depozitář, sbírkové předměty jsou uloženy na jednotlivých pobočkách. Dosavadní prostory však nejsou vyhovující a neumožňují efektivní ochranu sbírkových předmětů odpovídající zákonu.

Z toho důvodu bylo podle muzea vybudování nového depozitáře pro pobočky v Praze, Čáslavi a na zámku Kačina nezbytné. Má zajistit i efektivnější způsob evidence sbírkových předmětů a zpřístupnění uložených předmětů pro badatelské účely. Práce na provozně nízkonákladovém depozitáři začaly loni v polovině července a skončily dnes, tedy v plánovaném termínu.

Generální ředitel Zdeněk Novák poukázal na to, že provoz muzea se neobejde bez neustálé péče o sbírkové předměty. "To, co návštěvníci vidí na našich pobočkách, je jen zlomek muzejní sbírky. Velká část vzácných artefaktů je ze dřeva a pro takové předměty bude na jaře v novém depozitáři instalována termokomora, která sanuje případné škůdce. Naším cílem je ochránit a uchovat kulturní dědictví pro příští generace," dodal.

Národní zemědělské muzeum spadá pod ministerstvo zemědělství. Zabývá se zejména tematikou zemědělství, lesnictví, myslivosti, rybářství, zahradnictví, potravinářství, zpracování zemědělských produktů, vývoje venkova a kulturní krajiny. Spolu s hlavní výstavní budovou v Praze na Letné má muzeum pobočky v Čáslavi, Ostravě, ve Valticích a na zámcích Kačina a Ohrada.


Zdroj: ČTK, 23. 10. 2020





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 12:48