Agris.cz - agrární portál

Linea Nivnice letos vykoupí 10.000 tun jablek, úroda je průměrná

22. 10. 2020 | ČTK

Jeden z největších tuzemských zpracovatelů ovoce, Linea Nivnice z Uherskohradišťska, vykoupí letos od pěstitelů z České republiky a Slovenska zhruba 10.000 tun jablek. Každoročně jich na svou produkci šťáv, vín a dětské výživy potřebuje zhruba 18.000 tun. Loni firma od pěstitelů vykoupila kvůli slabé sezoně jen asi 3000 tun jablek, řekl dnes ČTK generální ředitel firmy Gabriel Slanicay.

Letošní úroda jablek je podle něj průměrná až podprůměrná, díky zásobě polotovarů to však pro výrobu podniku nebude znamenat žádný výpadek. "S kvalitou jablek jsme víceméně spokojeni. Potřebujeme je trošku kyselejší, letos jich máme dost. Sladká jablka jsou pro nás problematická, šťáva z nich není tak pitelná," uvedl Slanicay.

Letošní výkupní cena jablek se podle ředitele pohybuje od dvou korun do tří korun padesáti haléřů za kilo. Loni byla vzhledem k nebývalé neúrodě vyšší. "Poslední dobrá sezona byla v roce 2018," řekl Slanicay. Tehdy Linea Nivnice vykupovala kilogram jablek zhruba za dvě koruny.

Společnost každoročně vyrobí přes 20 milionů litrů ovocných šťáv v kartonových obalech, které nejčastěji prodává pod značkou Hello. Kromě jablečné šťávy má mezi nimi zásadní podíl i pomerančová šťáva. Cena pomerančového koncentrátu, který podnik nakupuje z Brazílie, zůstává podobná jako v roce 2019. V sortimentu má firma 16 druhů ovoce ve formě šťáv a nektarů.

Přes celosvětovou pandemii koronaviru podle ředitele problémy s dodávkami polotovarů nevznikají. Hospodaření firmy výrazněji ovlivňuje klesající kurs koruny. Své výrobky podnik dodává zejména do velkoobchodních sítí. "Zdražování výrobků nechystáme. Úbytek zakázek nemáme, naopak například letos v březnu i říjnu jsme zaznamenali jejich výrazný nárůst," řekl Slanicay.

Firma podle něj přijala řadu opatření, která mají za cíl minimalizovat riziko přenosu nákazy koronavirem na pracovišti. Zaměstnanci musejí nosit roušky a dodržovat rozestupy, v areálu závodu je rozmístěna dezinfekce. "Směny se spolu vzájemně nepotkávají. V podnikové jídelně může u stolu sedět jen jeden člověk," doplnil ředitel.

Linea Nivnice patří k největším českým výrobcům ovocných šťáv, nápojů, ovocných vín, přesnídávek a sirupů. Tradici má firma i v produkci lihovin. Letos investovala 70 milionů korun do modernizace technologií, především stáčecích linek a systému skladování polotovarů a hotových výrobků.

Loni zaznamenala firma rekordní tržby z prodeje výrobků, služeb a zboží 965,9 milionu korun a vykázala zisk 61,5 milionu korun. V letošním roce očekává znovu velmi dobrý hospodářský výsledek, byť zřejmě o něco nižší, než byl v roce 2019. Společnost má v průměru 280 zaměstnanců, na trh dodává více než 300 druhů výrobků.

Viktor Chrást hj


Zdroj: ČTK, 22. 10. 2020





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 20.04.2024 12:50