Agris.cz - agrární portál

Podmínky pro obchodování se Spojeným královstvím s ohledem na používaný dřevěný obalový materiál

21. 10. 2020 | ÚKZÚZ

V souvislosti s odchodem Velké Británie z EU bude od 1. 1. 2021 nutné, aby byl dřevěný obalový materiál použitý pro vývoz a dovoz zboží všeho druhu ošetřen a označen proti dřevokazným škůdcům a původcům chorob rostlin.

K datu 31. 12. 2020 přestane platit přechodné období, kdy jsou obchodní podmínky UK s ohledem na fytosanitární bezpečnost totožné s podmínkami pro obchod v rámci Evropské unie (EU). ÚKZÚZ proto informuje všechny obchodníky a vývozce, že od 1. 1. 2021 budou pro obchod s komoditami všeho druhu, probíhající pomocí dřevěného obalového materiálu (palety, bedny, bubny, klíny, výdřeva apod.), platit pro tento obalový materiál podmínky dané mezinárodním rostlinolékařským standardem FAO (Food and Agriculture Organization of the United Nations - Organizace pro výživu a zemědělství Spojených národů).Pro obchodování s UK bude muset být veškerý dřevěný obalový materiál ošetřen proti dřevokazným škůdcům a původcům chorob rostlin některou z metod schválených standardem a náležitě označen, stejně jako pro většinu jiných třetích zemí.  

Přechodné období skončí také pro platnost podmínek vývozu, dovozu i výměny rostlin a rostlinných produktů. O nových pravidlech nadále probíhají jednání mezi EU a UK. O výsledcích budeme informovat.

Ivana Kršková. tisková mluvčí


Zdroj: ÚKZÚZ, 21. 10. 2020





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 09:41