Agris.cz - agrární portál

Výrobci pražených oříšků a tyčinek Alika klesly tržby i zisk

16. 10. 2020 | ČTK

Společnosti Alika, která je největším tuzemským výrobcem pražených oříšků, sušeného ovoce a slaných tyčinek, v účetním roce 2019/2020 do konce letošního března klesly tržby o 17 milionů korun na 457 milionů korun z 474 milionů v roce předešlém. Firma má nižší i zisk, který spandl na 1,8 milionu z 5,8 milionu korun. ČTK údaje získala z výroční zprávy společnosti Alika, která sídlí v Čelčicích u Prostějova.

Členka představenstva společnosti Alika Jana Kremlová ve výroční zprávě uvedla, že loňský zisk firmy negativně ovlivnily vyšší ceny vstupních surovin, služeb a energií. Tržby sice klesly, ale předchozí roky byly podle Kremlové z pohledu jejich výše "abnormálně lepší".

Většinu produkce Alika prodala na tuzemském trhu, kde v účetním roce 2019/2020 utržila 393 milionů korun. Firma Alika loni exportovala zboží v hodnotě 69 milionů korun. Export míří především na Slovensko, do Německa, Polska, Rakouska a Nizozemska.

Mezi hlavní odběratele z řad obchodních řetězců v ČR patří společnosti Makro, Kaufland, Ahold a Globus. Značnou část produkce od společnosti Alika odebírají pekařské velkoobchody i regionální obchodní sítě. Firma provozuje také internetový obchod.

Alika ročně v Čelčicích vyrobí několik tisíc tun zboží. Téměř třetinu tržeb v účetním roce 2019/2020 získala z prodeje arašídů. Druhou nejprodávanější položkou byly mandle, na které připadlo 17 procent tržeb. Prodej máku tvořil 14 procent tržeb a podej kešu ořechů měl devítiprocentní podíl. Společnost Alika prodává také například lísková jádra, pistácie, sušené švestky a různé tyčinky.

Alika předloni ve svém výrobním areálu v Čelčicích dokončila desetimilionovou investici do nové haly. Díky tomu posílila výrobu bez pražení na oleji. Zpracování plodů je nyní šetrnější.

Firmu Alika založily v březnu 1992 dvě fyzické osoby. Společnost loni měla v průměru osm desítek pracovníků.


Zdroj: ČTK, 16. 10. 2020





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 16:33