Agris.cz - agrární portál

Fotopasti potvrdily v Orlických horách výskyt vlka

16. 10. 2020 | ceskenoviny.cz

Fotopasti v Orlických horách poprvé v novodobé historii potvrdily trvalý výskyt vlka. Snímky z konce srpna a z konce září jsou ze dvou různých míst nedaleko česko-polské hranice. V oblasti mohou trvale žít dva jedinci, zřejmě jde o přeshraniční výskyt. ČTK to dnes řekli zástupci Hnutí Duha, které vlky v ČR monitoruje pomocí tzv. Vlčích hlídek. Stopy vlků v Orlických horách se vyskytují několik let, ale dosud naznačovaly, že pohyb vlků je tam spíše sporadický a nejde o vlčí teritorium.

"Nepřetržitý pohyb vlků v oblasti Orlických hor dokazovaly stále nové přibývající nálezy. To, že se nám vlk objeví na fotopastech a definitivně tak potvrdí jeho výskyt v regionu, byla jen otázka času," sdělil koordinátor Vlčích hlídek v Orlických horách Jan Drapák.

Jedna fotopast zachytila vlka u Orlického Záhoří, druhá na hřebenech hor. "Z fotopasti nelze stoprocentně určit, jestli jde o jednoho či dva jedince, proto hovoříme o prokázaném výskytu vlka. Vzhledem k množství nálezů pobytových znaků se kloníme k tomu, že by se mohlo jednat o dva. Máme mnoho záznamů o trvalém výskytu minimálně jednoho vlka zejména na polské straně pod Orlickými horami, proto jde zřejmě o přeshraniční výskyt," řekl ČTK Drapák.

Ochranáři předpokládají, že vlčí populace se do Orlických hor rozšířila z nedalekého polského Národního parku Góry Stolowe, kde je trvalý výskyt vlků potvrzen několik let. "Pro místní přírodu je návrat vlka výborná zpráva, chovatelům však přibudou starosti. Proto jim nabízíme pomoc a podporu při přípravě projektů na lepší zabezpečení stád," sdělil vedoucí programu Šelmy Hnutí Duha Miroslav Kutal. Více informací o zabezpečení stád jsou nově na webu.

Dobrovolníci Vlčích hlídek monitorují výskyt vlků v Orlických horách od sezóny 2017/2018. Největší aktivitu vlků v tomto pohoří zaznamenali v roce 2018, poté byly nálezy různých pobytových znaků spíše sporadické. Dá se tedy usuzovat, že územím se pohybovali převážně rozptylující se jedinci nebo sem zasahovalo teritorium broumovské smečky, uvedli zástupci Hnutí Duha.

Letos na jaře byly strženy ovce u obce Šediviny v Orlických horách mimo CHKO. S největší pravděpodobností šlo o útok migrujícího vlka či více jedinců.

Vlčí smečka s výskytem v Národním parku Góry Stolowe je jednou ze tří trvale usazených smeček v česko-polském pomezí mezi Krkonošemi a Orlickými horami. Druhá je v Javořích a třetí ve Vraních horách. Vlci z těchto tří smeček působí také na Broumovsku a z části i na Trutnovsku. Ve všech třech smečkách bylo také letos potvrzeno rozmnožování.

Autor: ČTK

 


Zdroj: ceskenoviny.cz, 16. 10. 2020





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 14:11