Agris.cz - agrární portál

Analytici a zemědělci: Díky úrodě by neměla růst cena potravin

16. 10. 2020 | ČTK

Letošní úroda byla dobrá, není důvod ke zvyšování cen potravin, shodují se analytici a Zemědělský svaz ČR. Podle Agrární komory ČR mají zemědělci problémy s novými osevy ozimých obilovin kvůli přetrvávajícím dešťům a přemnoženým hrabošům. Podle dnešních údajů Českého statistického úřadu se letos v ČR sklidilo 7,98 milionu tun obilovin, meziročně jich je tak o 4,5 procenta více. O více než desetinu se zvětšila úroda brambor a o zhruba čtvrtinu máku.

Mluvčí Zemědělského svazu ČR Vladimír Pícha ale upozorňuje, že v posledních letech byla úroda kvůli suchu slabší, meziroční srovnání tak kvůli vypadá dobře. "Výjimkou jsou některé druhy zeleniny a chmel. Hlavně u chmelu naopak vlhké počasí pěstitelům uškodilo a snížilo výnosy této lokálně důležité komodity. Vlhko se podepsalo i na kvalitě sklízených obilovin. I přesto je dostatek obilovin v potravinářské kvalitě," dodal.

Tajemnice Agrární komory ČR Gabriela Dlouhá připomněla, že sklizeň obilovin se protáhla kvůli častým dešťům. Dobrá úroda podle ní byla také v Polsku, horší pak ve Francii a v Německu. Velké vývozy ruského obilí pak podle ní tlačí na cenu, české obilí, které je jednou z hlavních zemědělských vývozních komodit, má pak horší odbyt.

Dešť pak podle ní komplikoval sklizeň brambor i máku. Odhady makové úrody ze strany ČSÚ jsou pak podle ní příliš optimistické. "Deště ukončily sucho v ČR, avšak zkomplikovaly sklizeň nejen máku a v závěru způsobily i to, že sklizené makové semeno bylo v mnoha případech příliš vlhké a bylo nutno je před čištěním a skladováním usušit," sdělila. U brambor pak zbylo kvůli rozbahněné půdě mnoho nesklizených ploch. " Bude zde vyšší nabídka dovozových brambor, protože je menší odbyt do gastronomického sektoru v celé Evropě. Nedělá se tedy tolik brambor na hranolky a tyto brambory půjdou na náš trh a budou komplikovat cenu. Cena v ČR ve volném stavu na farmě je okolo 2,50 Kč/kg a zahraniční brambory se sem budou tlačit za ještě nižší cenu," řekl.

Podle analytiků by se tak neměly znovu zvedat spotřebitelské ceny. "Jestliže se podaří sklidit letošní úrodu, nebude důvod k růstu cen zemědělských produktů. Mírný nadbytek by naopak měl stabilizovat ceny základních potravin v obchodech," říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček. Analytik Trinity Bank Lukáš Kovanda dodal, že úroda vytváří tlak zmírňující inflaci. "Doba citelné inflace a znatelného růstu cen potravin končí. Narušit tento vývoj může například v případě ovoce a zeleniny karanténní uzavírka ekonomiky v Itálie nebo Španělsku, která by podobně jako na jaře vyvolala přechodný tlak na růst cen dovážené zemědělské produkce," uzavřel.


Zdroj: ČTK, 16. 10. 2020





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 14:06