Agris.cz - agrární portál

Pivovar Zubr kvůli uzavření hospod přijde o desítky milionů

15. 10. 2020 | ČTK

Ztráty v desítkách milionů korun způsobí zřejmě letos přerovskému Pivovaru Zubr uzavření restaurací a barů, které bylo na jaře a dnes znovu zavedeno kvůli rostoucímu počtu případů nemoci covid-19. Kvůli nynějšímu uzavření restaurací bude muset Zubr omezit výrobu, aby se vypořádal se zásobami piva původně určenými pro odběratele z gastronomie. Více než polovinu produkce piva totiž stáčí do sudů. ČTK to dnes řekl ředitel pivovaru Tomáš Pluháček.

"Dopady podzimní vlny zatím nemůžeme přesně definovat, protože nevíme, kdy tato opatření skončí. Už zkrácení otevírací doby v minulém období přineslo snížení odběru sudového piva. Je jasné, že ztráty půjdou do desítek milionů korun," uvedl Pluháček. Současná opatření jsou podle něj pro restaurace, pivnice a bary, které se ještě pořádně nevzpamatovaly z více než dvouměsíčního jarního uzavření, likvidační.

Zubr kvůli nynějšímu uzavření hospod v úterý zastavil stáčení piva do sudů, ale naplno jedou linky na plnění piva do lahví a plechovek. "Likvidovat pivo se nechystáme. Zásoby, které máme ve sklepích, stočíme do lahví a plechovek. Samozřejmě musíme zásadně omezit vaření piva, když minimálně do 3. listopadu budou provozovny uzavřené," řekl Pluháček.

Pivovar Zubr loni uvařil 255.000 hektolitrů piva. Stejný výstav vykázal i v předchozích třech letech. Zhruba 60 procent produkce piva prodal v sudech. Letos pivovar kvůli více než dvouměsíčnímu uzavření hospod, které na jaře souviselo s pandemií koronaviru, zaznamenal pokles prodeje sudového piva. Naopak zvýšil prodej piva v lahvích, plechovkách a PET lahvích.

beh ver


Zdroj: ČTK, 15. 10. 2020





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 13:49