Agris.cz - agrární portál

Ministr Toman: Budu hledat podporu pro potravináře a zemědělce

15. 10. 2020 | Potravinářská komora

Zavření restaurací a školních jídelen bude mít dopad i na potravinářský průmysl. Například u masa by mohlo jít o ztráty tržeb až za 600 milionů korun za měsíc. ČTK to dnes po setkání s prezidentem Milošem Zemanem řekl ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD). Bude hledat finanční nástroje, jak zemědělce a potravináře podpořit. Zatím ale není jasné, zda půjde částečně o evropské peníze, například prostřednictvím evropského rozvojového programu, nebo zda bude žádat o přímé kompenzace vládu, či zda se peníze zaplatí z nějakého dotačního programu.

Výpadky tržeb podle ministra bude u zpracovatelů čerstvého masa kvůli jídelnám a pro uzenáře u restaurací. Propady pak podle něj budou také u vinařů, zvláště menší prodávají své zboží přes gastronomická zařízení, očekává se také propad u svatomartinského vína. Dopad podobně jako na jaře by pak mohl být také u mlékárenského průmyslu. "Během týdne předložím vládě souhrnnou informaci," řekl ministr.

Toman dodal, že prezidenta informoval o koronavirových opatřeních, ale že se bavili také o rozpočtu ministerstva na příští rok, o vodě a vodním hospodářství, stejně jako o kůrovci a obnově lesů.

Podle zářijových informací bude ministerstvo zemědělství v příštím roce hospodařit s 25,3 miliardy korun. Rozpočet na letošní rok měl původně činit 24,2 miliardy Kč, meziročně tak proti loňským plánům jde o zvýšení o více než miliardu Kč. Ta chyběla i v letošním plánu, v září ji Toman dojednal s ministryní financí Alenou Schillerovou (za ANO). Půjde na vodní hospodářství. Včetně peněz z evropských zdrojů bude mít ministerstvo zhruba 55 miliard Kč. Očekává se ale další zvyšování podle potřeb resortu a vývoje situace.

drh mal


Zdroj: Potravinářská komora, 15. 10. 2020





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 00:51