Agris.cz - agrární portál

Statistici zveřejní údaje o úrodě brambor a kukuřice

15. 10. 2020 | ceskenoviny.cz

Český statistický úřad dnes zveřejní údaje o zářijových odhadech sklizně brambor a kukuřice, ale také cukrové řepy či slunečnic. Výnos sklizně obilovin byl letos podle údajů ministerstva zemědělství nejvyšší za poslední čtyři roky, meziročně stoupl také výnos řepky.

Výnosy obilovin stouply oproti loňské sklizni celkově o osm procent na 6,06 tuny na hektar a výnos řepky zhruba o desetinu na 3,42 tuny na hektar. Stouply také objemy sklizených plodin, a to u obilovin o pět procent na 7,5 milionu tun a u řepky o osm procent na 1,26 milionu tun.

V některých regionech se ale neslaví, například podle prohlášení ústecké agrární komory byla tamní úroda obilí a řepky letos nejhorší za posledních deset let a je hluboko pod průměrným výnosem ČR. Částečně je na vině třetím rokem trvající nedostatek srážek a vyšší teplota v rozhodném období, ale hlavně kalamitní výskyt hraboše polního. Zemědělci proto žádají o pomoc stát.

Autor: ČTK


Zdroj: ceskenoviny.cz, 15. 10. 2020





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.04.2024 20:20